Augustus = oogstmaand. Uit de moestuin van Villa Augustus krijgt de keukenploeg deze weken doorlopend volle kisten en manden met kruiden, groenten, vruchten en bloemen aangeleverd. Het seizoen pakt onder andere uit met de eerste aardappelen, appels en peren, tomaten, salie en paprika’s uit de kassen. Met pepers, verse knoflookbollen en uien. Met venkel, nectarines en met vijgen. Je ziet ze de komende acht weken allemaal in verschillende bereidingen terug op onze zomerse menukaart. Chef Arthur van Brug vertelt weer welke nieuwe gerechten je daarop zoal kunt aantreffen.

Lees meer
Crudità di mare

Crudità di mare

Bijen spelen een grote rol in onze voedselproductie. Ze bestuiven driekwart van de gewassen die we op akkers en in boomgaarden verbouwen. Een onmisbare schakel in de teelt van heel veel fruitsoorten en groenten, maar bijvoorbeeld ook van die van koffie. Onder andere door toedoen van de grootschalige landbouw hebben bijen het moeilijker dan ooit. In Nederland en elders zijn veel soorten met uitsterven bedreigd of al verdwenen. Diverse natuurorganisaties werken nu samen om mensen bewuster te maken van de betekenis van het nijvere bijtje in ons ecosysteem. Onlangs verscheen ook de Veldgids Bijen voor Nederland en Vlaanderen. Een 432-pagina's dik standaardwerk voor iedereen die de (wilde) bij letterlijk tot in zijn haarvaten wil leren kennen.

Lees meer

De kroonluchter van Stuart Haygarth die in Villa Augustus hangt, is maar een van de vele objecten die de Brit van plastic en ander afval maakt. In zijn boek 'Strand' krijgt alle rommel die hij langs de vloedlijn vond een plek in schitterende tableaus. Je kunt er een kritisch commentaar op de milieuvervuiling in zien, maar ook een esthetische herwaardering van alles wat onze wegwerpmaatschappij aan gebruiksvoorwerpen voortbrengt. 'Strand' is verkrijgbaar in onze markt.

Lees meer
Tableau uit 'Strand'

Tableau uit 'Strand'

Leo van den Berg is decorateur en letterschilder. De feilloze hand waarmee hij dat doet, is terug te zien op diverse stadsmuren in Rotterdam en ook op die van Villa Augustus. Onder andere in onze markt, in het restaurant en op de nieuwe waterkamers in het Wantij kun je staaltjes van zijn vakmanschap bewonderen.

Lees meer
Letters van Leo in de markt van Villa Augustus, naar het ontwerp van Dorine de Vos

Letters van Leo in de markt van Villa Augustus, naar het ontwerp van Dorine de Vos

De bloementuin van Villa Augustus krijgt een iets andere aanblik, maar de vele bewonderaars ervan hoeven niet te vrezen. Hij blijft ook net zo romantisch als hij altijd is geweest. Tuinvrouwen Ada en Chris willen er alleen een tikje meer structuur en daarmee rust in brengen.

Lees meer