Deze week buiten de kaart om: Williams-peer met Achelse blauwe, gegrilde poon, pizza-pompoen en de Zeeuwse platte

20 september 2019


Williams-peer uit de houtoven met honing en Achelse Blauwe, € 8

De peer in dit gerechtje heet voluit Williams Bon Chrétien en groeit in onze boomgaard. Liefhebbers van een digestief kennen hem als de smaakmaker van de Poire William, de beroemde AOC-eau de vie die er in het Zwitserse Rhonedal van wordt gestookt. Op hun beurt weten vaste bezoekers van Villa Augustus dat hij in de oogsttijd regelmatig terugkeert op de menukaart,  of anders toch op de krijtborden met onze specials van de week. En, hoera, dat laatste is nu weer het geval. We roosteren onze William in de houtoven en serveren hem met honing uit eigen tuin en Achelse Blauwe, de 'lekkerste blauwader ooit door mensenhanden gemaakt'. Over deze kaas uit de Belgische Kempen schreven we in 2017 hier al een lofzang.


Gegrilde poon met borlottibonen, kruiden uit de tuin en citroen, € 12

'Een topvisje' in de woorden van chefkok Arthur van Brug. Eens te meer omdat de rode poon (ook wel: knorhaan) met zijn stevige filets en diepe smaak zo goed op kan tegen die van de vers gedopte borlottibonen. Alleen nog wat goede olijfolie, citroen en kruiden uit de tuin erover 'en ja, dan heb je het al' (opnieuw Arthur). 


Pizza met geroosterde pompoen en pesto van cavolo nero, € 10

Pesto van de cavolo nero verschilt nogal van die van bijvoorbeeld basilicum; hij is aardser en minder zalvig. De keuken van Villa Augustus mengt het blad van de palmkool ook niet met pijnboompitten maar met hazelnoten, goed voor wat licht-bittere tonen in het eindresultaat. Arthur: 'Het levert een, eh, net wat mannelijkere pesto op, zou je kunnen zeggen.' De pompoen komt net als de kruiden nu uit eigen tuin. Voordat hij met de pizzabodem de oven in gaat,  wordt hij eerst op hoge temperatuur geroosterd, waardoor de pompoen karamelliseert en zijn teveel aan zoetheid verliest.  Arthur weet dat het ook met de waardering voor deze pizza wel goed zit: alle varianten die het restaurant door het jaar heen ervan presenteert, staan in Villa Augustus steevast boven aan de lijst van vaakst bestelde gerechten. 'Mensen die hier pizza eten doen dat omdat ze altijd heel erg lekker zijn. Ze laten zich niet vergelijken met de vaak zoute en vette pizza's die je thuis kunt laten bezorgen. '

Zeeuwse platte oesters 4.0, zes stuks € 20

Zijn alle andere oestersoorten heel het jaar door wel verkrijgbaar, dat geldt niet voor de beroemde Zeeuwse platte. Het nieuwe seizoen van deze zeldzame delicatesse is pas zojuist begonnen, en duurt maar tot april, mei. De keuken dient hem op zoals je hem volgens strikte, Zeeuwse traditie wordt geacht te genieten: rauw en zonder toevoegingen. Het cijfer 4.0 staat voor het maatje van zijn schelp: de middelgrootte. Onze oesters worden uit zowel Bretagne als Zeeland (Sint-Philipsland) geleverd door leverancier Ron Reitsma. En over Ron en zijn oesters schreven we eerder al hier

Deze speciale gerechten zijn van 20  tot en met 27 september te bestellen. Ze staan vermeld op de krijtborden boven de openkeuken. Kijk hier voor de gehele menukaart.