Oogstmaand!

6 augustus 2024


Augustus, oogstmaand! Tuinvrouw Karlijn vertelt wat we de komende weken zoal aan groenten, kruiden en fruit op de nieuwe restaurantkaart van Villa Augustus mogen verwachten. Er is veel lekkers om naar uit te zien, want de natuur pakt flink uit dit tuinjaar.  Eind juli al konden de eerste volle kruiwagens met sla, bieten, venkel, aardappelen enz. enz. onze keuken worden binnengereden. 

Karlijn is er zelf ook wel een tikje door verrast. Inderdaad is er de laatste maanden in Nederland wel heel veel regen gevallen, en ongetwijfeld ondervindt menige boer en tuinder daar nu nog steeds de gevolgen van. Maar de moestuin van Villa Augustus heeft wonderwel nauwelijks onder al die plensbuien geleden.

De opbrengsten zijn dit seizoen opmerkelijk hoog, terwijl de hoge temperaturen van de voorbije dagen nog een bonus op de oogst beloven. Dikke meevaller bovendien: dankzij veel voorzorgsmaatregelen en altijd oplettend te blijven, kregen dit seizoen de schimmels, de vocht minnende slakken en andere schadelijke beestjes amper kans om toe te slaan. 

Ja, trots!

Logisch dat Karlijn trots is op al het intensieve werk dat haar collega’s en zij sinds februari in de moestuin hebben verricht. Die blik in haar ogen als ze een puntgave yellowstone-wortel uit de grond tevoorschijn tovert, de bijna strelende manier ook waarop ze een voluptueuze helda-boon door haar vingers laat glijden – het kan niet anders of ze zullen er dadelijk aan tafel ook meteen een stuk verfijnder door smaken. Wat kunnen we vanaf 7 augustus de komende acht weken in Villa Augustus zoal verder aan moois op het bord verwachten?

 

Sla

De keuken is grootverbruiker ervan en wil ook vrijwel heel het jaar door over snijsla van eigen bodem kunnen beschikken. De tuinploeg heeft er een erezaak van gemaakt om die groente ook doorlopend te kunnen leveren. Niet-tuinders zullen het allicht niet helemaal snappen, maar wil je dat voor elkaar boksen, dan komt er in de planning wel het een en ander bij kijken. En dan nog blijft het telen van sla (of om het even welk gewas) ook voor de telers zelf altijd wel een leertraject. 

Zo zaaiden we de drie rassen snijsla die we in Villa Augustus verbouwen tot nu toe steeds in één mengsel – ja, fout! Karlijn: ‘We hebben nu pas ontdekt dat je ze in rijtjes apart van elkaar moet opkweken. Elk afzonderlijk ras heeft namelijk zijn eigen groeitempo. Samen in één bed verdrukken ze elkaar, maar ieder apart grijpen ze hun kans om volwaardig in het blad te komen. Dat zijn van die ontdekkingen die moestuinieren zo raadselachtig en leuk maken. Je steekt voortdurend nieuwe kennis op.’

Over raadselachtig en leuk gesproken: een aantal foto’s die we bij dit verhaal plaatsen, zijn van de hand van Karlijn zelf. Het zijn voorbeelden van ‘groentegekkies’ of ‘rare snuiters’, zoals Karlijn ze noemt, die het tot het einde toe graag raadselachtig houden door zich panklaar in de vreemdste vormen aan de tuinder te presenteren.

Kruiden

Hadden we in Villa Augustus uiteraard altijd al ruimschoots in het plantschema, maar in tuinjaar 2024 deden we er nog een schepje bovenop. Onze koks verwerken ze per slot van rekening met bossen tegelijk. Peterselie spant de kroon, andere recordoogsten halen we deze maand binnen van basilicum, tijm, rozemarijn, citroenverbena, munt, bieslook, oregano, salie, rucola, snijselderij en dille. Wandel in de moestuin langs een bed met laatstgenoemd kruid en je wordt licht in je hoofd van de bedwelmende geur die eruit opstijgt.

Uit de kassen

Als er zoiets als ‘tuindersgeluk’ bestaat, dan is dat het best navoelbaar in zijn of haar tuinkas. Het is de uitstalkast van gewassen die het allertederst moeten worden gekoesterd. In die van Villa Augustus is het niet anders. Ook voor Karlijn is het toch een beetje het heiligdom dat je op een inspectieronde door haar tuin voor het laatst bewaart. 

Bewonder een dezer dagen op de valreep nog haar tomaten (onder andere coeur de boeuf, zebra, cosmic eclipse en grandfather martino), de komkommers, paprika’s, aubergines en de druiven alvorens ze worden geplukt en op het menu van deze zomer verschijnen. Niet ondenkbaar dat Karlijn of iemand anders van het tuinteam er zelf ook kan worden aangetroffen. Per slot van rekening wordt onder andere de luchtvochtigheid onder het glas tot op het laatste moment streng in de gaten gehouden. 


Op naar de herfst en de winter

Tot ver in oktober is er nog volop te genieten van al het groen en alle bloemenpracht in de moestuin. In de bedden die na de augustusoogst vrijkomen, ontspruiten vanaf deze maand dan al de eerste herfst- en wintergewassen, waaronder de kolen: rode en witte, sprouting broccoli, romanesco, bloemkool en savooie kool. Ondertussen start voor de tuinploeg ook weer veel voorbereidend, stoer seizoenswerk, zoals het omspitten en poten van de aardappelbedden die hier en daar wel dertig meter lang zijn.

Je kan je voorstellen dat dat Karlijn en collega’s zwaar valt. Zo ben je een hele zomer dagelijks letterlijk bezig met het plukken van de vruchten van al je noeste tuinarbeid, en zo moet je de hand aan de schop slaan en weer helemaal bij nul in je tuin beginnen. Je zou er melancholiek en op voorhand ook wel een beetje moe van kunnen worden, toch?

‘Nee, niet waar’, lacht Karlijn. ‘Dat werkplezier houden we als tuinders toch wel vast hoor, en de zwaarste klussen doen we als vanouds met z’n allen. Zul je ook deze herfst en winter weer zien als je in de tuin op bezoek bent: dan zijn ook die klussen uiteindelijk zo gepiept.’

 


  • Karlijn met een yellowstone-wortel.

    Karlijn met een yellowstone-wortel.

  • De helda-boon, bijna oogstrijp.

    De helda-boon, bijna oogstrijp.

  • Op deze foto en hieronder: 'rare snuiters' uit de moestuin van Villa Augustus.

    Op deze foto en hieronder: 'rare snuiters' uit de moestuin van Villa Augustus.