Voor de lunch of als voorgerecht: makreel in bloedsinaasappelsap met venkel

7 maart 2025


Oudere generaties Nederlanders zijn van huis vertrouwd met gestoomde, geroosterde of gerookte makreel, maar in zijn (half)rauwe hoedanigheid is hij tegenwoordig juist heel heel populair bij jongere visliefhebbers. Zo serveerden onze koks (die we zeker ook tot het jonge spul rekenen) deze ‘torpedo van de zee’ onder meer al eens in een Italiaanse crudità di mare, een Peruaanse ceviche en in een Spaanse escabeche.

Afhankelijk van het aanbod op de afslag bereiden we in Villa Augustus zulke traditionele gerechtjes van verschillende soorten MSC-gecertificeerde Noordzeevis, zoals mul, poon en makreel. Op onze nieuwe winterkaart mag laatstgenoemde soort nu in zijn eentje met de eer gaan strijken. De verse makreelfilets krijgen op de grillplaat eerst heel kort een opkontje, waarna we ze opdienen met een scheutje bloedsinaasappelsap.

Dankzij het zuurtje van die citrusvrucht gaart de nog halfrauwe vis op het bord dan nog een tikje door, terwijl de vinaigrette de makreel tegelijkertijd ook zijn intense smaak en stevige structuur verleent. Alleen al de aanblik van dit gezonde lunch- of voorgerecht is onweerstaanbaar. We dienen het op met een salade van venkel.