Van de kaart en het krijtbord in Villa Augustus: antipasti vari, bouillabaisse en makreel met rabarber

3 juni 2020

Tegelijkertijd met de heropening van ons restaurant is ook de nieuwe menukaart van Villa Augustus ingegaan. Daarop staan onder meer deze prachtige en lekkere gerechten. Daarnaast vind je op het krijtbord boven de openkeuken een aantal schotels die je buiten de kaart om kunt bestellen. We proeven in tekst en beeld alvast weer voor met chefkok Arthur van Brug.


Antipasti vari, € 14,50

Arthur: ‘Het bittergarnituur dat we tot dusver serveerden, heeft plaatsgemaakt voor deze schotel antipasti vari. Met vis, schaaldieren, charcuterie, een huisgemaakte tapenade, en groenten en kruiden uit eigen tuin. Afhankelijk van het seizoen en het aanbod van onze leveranciers wisselt de samenstelling ervan. Onze antipasti bleken in de voorbije coronaweken enorm populair bij mensen die in Villa Augustus hapjes en maaltijden kwamen afhalen. Reden waarom we het gerecht nu een vaste plek op de menukaart hebben gegeven. Je kunt het bordje heel de dag door in het restaurant, in de Limonaia* en op de terrassen bestellen.’


Gebakken eitje met spinazie en ansjovis uit La Escala, € 9

Supersimpel lunchgerechtje natuurlijk, maar wel extra smakelijk dankzij de combinatie met geroerbakte spinazie uit eigen tuin en de beste ansjovis die in Europa verkrijgbaar is. Het visje uit La Escala wordt vers ingekocht. Dat plaatsje aan de Costa Brava is vanouds dé haven waar de soort in groten getale aan land wordt gebracht. Dat gebeurt niet langer meer op dezelfde schaal als in de jaren zestig, maar de toeristische industrie heeft de visvangst in het dorp niet helemaal verdrongen. 

Vanuit La Escala steekt een vloot van zogeheten teranyines dagelijks vanaf tien uur 's avonds van wal om de kleine, plankton etende soort te gaan binnenhalen. Het scheepstype is vernoemd naar de spinnenweb-vormige netten die daarbij worden gebruikt. Net als vroeger wordt de ansjovis op zee aangelokt met licht. Wie in de vorige eeuw al naar Spanje op vakantie ging, zal zich de houten bootjes met de gaslantaarns nog wel herinneren die voor dat doel waren bestemd. Tegenwoordig heeft de bemanning van een teranyione hiervoor grote gloeilampen met reflectoren aan boord en wordt bovendien sonar ingezet om scholen op te sporen.

Bij terugkeer in de haven wordt de vis (naast ansjovis onder andere ook makreel en sardine) 's ochtends direct verhandeld in de Llotja ofwel de afslag. Een deel ervan belandt daarnaast in saladors, de zouterijen, waarvan La Escala er nog een zevental beschikt. Daar worden de visjes gekaakt en voor een periode van acht maanden in zout gelegd, om vervolgens in blik of in glas hun weg naar de particuliere consument te vinden.


Gegrilde makreel met rabarber, olijfolie en peterselie, € 12

Arthur: ‘Het rabarberdessert en de rabarbertaartjes van Villa Augustus zijn al zeer geliefd, maar dan dus in hun tweede hoedanigheid als fruit. Omdat het toch echt een groente is, willen we de plant ook als zodanig in onze keuken rechtdoen. We bereiden hem bij deze visschotel dan ook zo dat het zuurtje van de rabarber behouden blijft. Een nieuwe ervaring voor iedereen die van zoete rabarber houdt, maar hem in deze variant nog niet eerder geproefd heeft. 


Van het krijtbord:

Bouillabaisse van bijvangst uit de Noordzee met kruiden uit de tuin, € 20

Arthur: ‘Koninklijke Schmidt Zeevis in Rotterdam gaat ons vaker van vis voorzien die past bij de duurzame manier waarop we in Villa Augustus willen werken. We kopen dus een deel van de bijvangst uit de Noordzee op die vissers dagelijks aan land brengen en maken daar deze bouillabaisse mee. Van de graten maken we de bouillon voor deze geweldige soep. De vissoorten die erin gaan kunnen per week wisselen, van wijting en steenbolk tot bijvoorbeeld scheermessen en pietermannetjes. Een enkele keer ook zul je er de Bretonse kokkels in kunnen aantreffen die Ron Reitsma, onze leverancier in Frankrijk, naar Nederland meebrengt. We serveren er zuurdesemtoast bij om lekker mee te kunnen dopen.’


*) De Limonaia is ingericht als tijdelijk tweede tuinrestaurant van Villa Augustus. In het lichte en sfeervolle winterverblijf van onze citroenbomen kunnen nu dertig mensen tegelijk eten. 

In de Limonaia serveren we ’s middags onze bovengenoemde antipasti vari als lunchgerecht, en ‘s avonds een vast twee- of driegangenmenu, samengesteld uit meerdere kleine voor- en hoofdgerechten om aan tafel te delen. Het diner in de Limonaia wordt opgediend in twee shifts, van 17.30 tot 19.30 uur en van 20.00 uur tot sluitingstijd. 

Een tafel in de citroenkas kan helaas niet vooraf worden besproken. Informeer op de dag zelf of er die middag of avond plek is.  Reserveren kan (en moet) wel voor een tafel in ons restaurant in het pompgebouw. Daarvoor reserveren kun je hier.

Zowel in de Limonaia als in het restaurant bedienen we binnen de door het RIVM voorgeschreven 1,5 meter maximaal twee personen aan een tafel. Tenzij je uit één huishouden bent, plaatsen we gezelschappen vanaf drie personen 1,5 meter uit elkaar. Bij mooi weer serveren we ook op de terrassen.


  • Antipasti vari op de nieuwe kaart van Villa Augustus

    Antipasti vari op de nieuwe kaart van Villa Augustus

  • Makreel met rabarber

    Makreel met rabarber

  • Bij mooi weer kun je ook eten op het terras van het restaurant en op dat van de Limonaia

    Bij mooi weer kun je ook eten op het terras van het restaurant en op dat van de Limonaia