Op het krijtbord: risotto met pure walnootolie, pizza met kervel en ricotta, en zuurkool met buikspek 'op z'n Oostenrijks'

7 februari 2020

Deze gerechten kun je van 7 tot en met 13 februari buiten onze kaart om bestellen. Ze staan ook vermeld op het krijtbord boven onze openkeuken.


Risotto met aardpeer, walnoot en geroosterde paddenstoel, € 12

Zojuist geleverd: pure walnootolie van zorgboerderij Beversoord in Strijensas. Bijzonder, want niet te vergelijken met de met zonnebloemolie aangelengde extracten die in de supermarkt als walnootolie worden verkocht. En, al even bijzonder: élke walnoot die ervoor wordt gebruikt, is door de bewoners van Beversoord met de hand gekraakt, gepeld en daarna – letterlijk druppel voor druppel – geperst. 'Ongelofelijk om te zien', zegt chef Arthur van Brug van Villa Augustus. 'Het is monnikenwerk, maar dat feit weegt duidelijk niet op tegen de trots van de makers op hun product.' 

De boeren en boerinnen van Beversoord (Humanitas) komen hun flesjes olie na de notenoogst begrijpelijkerwijs dan ook altijd zelf naar Villa Augustus brengen. Datzelfde geldt trouwens ook voor de kisten met tomaten, bieten, raapstelen, aardappels en andere groenten die we van deze monumentale, biodynamische boerderij in de Hoeksche Waard betrekken. Er komt niet één iemand namens het bedrijf met de bestelling, nee: ze komen glimmend van enthousiasme met z'n allen. 'Ontzettend leuk en ook terecht', vindt Arthur. 'Wat ze door de seizoenen heen ook telen, het is altijd mooi.' 

Deze winterse risotto wordt op het laatst besprenkeld met de Beveroordse wonderolie, die zijn delicate smaak en aroma aan het gerecht geeft. De lichtzoete tonen in deze schotel komen voor rekening van de aardperen die we zowel geroosterd als rauw door het gerecht verwerken. 

Walnootolie van zorgboerderij Beversoord is nu ook te koop in onze markt (€ 15 per flesje).


Pizza met ansjovis, kervel en ricotta, € 11

Over de ansjovis die we in Villa Augustus serveren, schreven we hier al eens uitgebreider. Op deze pizza gaat hij vergezeld van heerlijke, vers geoogste kervel uit eigen kas en ricotta op een bodem van tomaat.