Vers uit Spanje: de ansjovis van La Escala

15 maart 2019

De ansjovis van Villa Augustus wordt door ons vers ingekocht in Spanje. Meer precies: we importeren de Engraulis encrasicolus uit La Escala aan de Costa Brava. Dit plaatsje is vanouds dé haven waar de soort in groten getale aan land wordt gebracht. Dat gebeurt niet langer meer op dezelfde schaal als in de jaren zestig, maar de toeristische industrie heeft de visvangst in het dorp niet helemaal verdrongen. 

Vanuit La Escala steekt een vloot van teranyines dagelijks vanaf tien uur 's avonds van wal om de kleine, plankton etende soort te gaan binnenhalen. Het scheepstype is vernoemd naar de spinnenweb-vormige netten die daarbij worden gebruikt. Net als vroeger wordt de ansjovis op zee aangelokt met licht. Wie in de vorige eeuw al naar Spanje op vakantie ging, zal zich de houten bootjes met de gaslantaarns nog wel herinneren die voor dat doel waren bestemd. Tegenwoordig heeft de bemanning van een teranyine hiervoor grote gloeilampen met reflectoren aan boord en wordt bovendien sonar ingezet om scholen op te sporen.

Bij terugkeer in de haven wordt de vis (naast ansjovis onder andere ook makreel en sardine) 's ochtends direct verhandeld op de afslag. Een deel ervan belandt daarnaast de zouterijen, waarvan La Escala er nog een zevental beschikt. Daar worden de visjes gekaakt en voor een periode van acht maanden in zout gelegd, om vervolgens in blik of in glas hun weg naar de particuliere consument te vinden.

De sector biedt in La Escala nog werk aan zo'n tweehonderd mensen en is gericht op duurzaamheid. In het naast de visafslag gelegen informatiecentrum Maram kom je er als bezoeker alles over te weten. Ook voor rondleidingen door de afslag, de haven en de zouterijen kun je er terecht. Op de website www.lescalacostabrava.nl vind je links met meer informatie en adressen.


Zuurdesembrood uit eigen bakkerij, belegd met asperges, kruiden en ansjovis uit La Escala. Gerechtje de lentekaart van Villa Augustus

Villa Augustus haalt haar ansjovis rechtstreeks en vers uit La Escala om de eenvoudige reden dat die veel lekkerder is dan de conservevariant die we uit de supermarkt kennen. Chef Arthur van Brug: Ingeblikt is de meeste ansjovis doorgaans erg zout en ook heel bros of korrelig. Een fileetje uit La Escala laat zich in structuur daarmee niet vergelijken. Het is veel minder pregnant zout en ook met precies het juiste gehalte aan vissigheid in smaak.'


  • La Escala in vroeger tijden

    La Escala in vroeger tijden

  • Vissers in de haven van La Escala

    Vissers in de haven van La Escala