De moestuin van Villa Augustus in juni en juli

3 juni 2024


Vanaf woensdag 5 juni kun je in Villa Augustus genieten van de gerechten op onze nieuwe seizoenskaart. Maak daaraan voorafgaand eerst een wandeling door de moestuin en je hebt al meteen een goede indruk van alle verschillende groenten en kruiden die de keuken de komende twee maanden op het bord zal toveren.


Voor dit blog maakten we die wandeling enkele dagen geleden ook met tuinvrouw Karlijn (foto). In dit verhaal praat ze ons bij over de stand van zaken in de moestuin in juni en juli. 

Slakken!

Het kan natuurlijk niet anders dan dat dit stukje moet beginnen met dé plaag van deze lente: slakken. Lieve hemel, wat waren en zijn ze er massaal dit jaar. De invasie ging zelfs niet aan de grote kranten en de NOS voorbij. De eerste plantjes stonden na IJsheiligen nog niet in hun pot of in de volle grond of ze waren al door het slakkenvolkje weggevreten. 

Met name de naaktslak liet zich in ’s lands moestuinen gelden. Socialmediaplatform De Speld schreef de plaag toe aan 'de krapte op de huisjesmarkt’. Maar van het KNMI en andere deskundige instanties leerden we dat we de enorme hoeveelheid regen van de voorbije weken er toch echt de hand in heeft gehad.

Als weekdier gedijt de naaktslak immers uitstekend bij een overdaad aan vocht, wat overigens net zo goed geldt voor de segrijnslak en de zwartgerande tuinslak, die wél een dakje boven hun kopje hebben.

Wat er tegen te doen valt? Er zijn in heel Nederland net zo veel slakken op de weg en tussen de groenten gespot als er meer of minder diervriendelijke bestrijdingswijzen voor zouden zijn. Van koffiedik (met cafeïne!) of kattengrit strooien tot en met ‘ze streng toespreken’ (Karlijn). In de moestuin van Villa Augustus is ze, zo goed en zo kwaad als het kon, een halt toegeroepen met biologische korrels. 


Pech ook voor de duiven

Daarnaast heeft het tuinteam de schade aan de gewassen weten te beperken door veel ontkiemende groenten eerst een poosje op te potten en pas in een later stadium uit te planten. Aangezien de slak zich vooral heel jong spul laat smaken, is zo het grootste deel van de huidige en komende oogsten veiliggesteld. Ook de duiven hebben de afgelopen weken het nakijken gehad. Veel gewassen zijn onder netten geteeld om ze blijvend uit de buurt te houden.


Groeizaam weertje

Over de talloze buien en de gematigde temperaturen van dit voorjaar verder geen kwaad woord van Karlijn. ‘Vorig jaar was het al heel vroeg heel heet, maar de weersomstandigheden in deze lente vinden de meeste planten veel fijner, mede doordat de regen en de zon elkaar met zekere regelmaat hebben afgewisseld.’ De keuken van Villa Augustus kan deze en volgende maand dus volwaardige oogsten uit de moestuin tegemoetzien.


Het lekkerste van juni en juli

En wat mogen we dan zoal aan groenten en kruiden op het bord verwachten? Karlijn voert ons mee langs de teeltbedden, waarvan in deze tijd van het jaar nu al een flink deel op z’n groenst en weelderigst is. Onder meer de cavolo nero, de peultjes, de peterselie, de citroenverbena, de bietjes en de venkel kunnen nu alvast uit de grond, zoals er ook volop snijsla bij de koks kan worden aangeleverd. 

Ook de eetbare goudsbloemen, kapucijners, de tuinbonen, de snijbiet, Chinese kool, spitskool, wortelen, de tweede oogst van de raapstelen en de eerste aardappelen,  aubergines, tomaten en komkommers staan voor juni en juli op de rol. Als ze niet op het vaste seizoensmenu van het restaurant staan dan toch wel op de extra kaart die vrijwel wekelijks van samenstelling wisselt. 

Met een beetje geluk tref je op een van beide deze junimaand ook nog de Lambada-aardbei (foto hierboven) aan, onovertroffen de lekkerste en misschien daarom ook wel de lastigst te kweken in zijn soort. Op dit blog informeren we je ook de komende weken weer uitgebreid over de niet te missen gerechten en ingrediënten die de keuken van Villa Augustus voor je in petto heeft.