Posset: Brits culinair erfgoed

3 augustus 2023


De posset is stokoud Brits culinair erfgoed, maar afgezien van een aantal goed ingewijde koks en schrijvers van kookboeken zullen niet veel Nederlandse restaurantgasten en thuiskoks dit nagerecht bij die naam kennen. 

Het dessert laat zich tot op zekere hoogte vergelijken met de panna cotta, zegt leidinggevend kok Thomas van Gent die het deze zomer in Villa Augustus op de menukaart heeft. Maar anders dan te doen gebruikelijk in dit Italiaanse toetje wordt er in de posset geen gelei gebruikt, maar krijgt het zijn substantie door het citroenzuur waarmee de room wordt opgeklopt.

Shakespeare

De Britten smulden van ooit een warme variant ervan, waaraan soms ook nog broodkruim en vijgen werden toegevoegd om er een stevige pap van te maken. Shakespeare refereert in meerdere werken van zijn hand aan posset, zoals in Macbeth. Daarin bekent Lady Macbeth dat ze de bewakers van koning Duncan met een vergiftigd kommetje van die zuivel heeft uitgeschakeld. 

Ooit warm, nu gekoeld

Van meer recentere datum is de scène in een aflevering van de Britse serie Upstairs, Downstairs waarin het personage Georgina een hete posset krijgt geserveerd om wat bij te komen van een kouwelijk avontuur buitenshuis.De kijkers naar die uitzending zullen daar allicht toch een beetje van hebben opgekeken, want sinds de late negentiende eeuw komt de posset in het Verenigd Koninkrijk gekoeld, en in de eerste plaats als lekkernij, op tafel. 

Thomas garneert zijn posset met de bessen die dagelijks in de fruittuin van Villa Augustus worden geoogst. Over de soorten die we daarin kweken en deze maanden ook plukken, kun je onder meer hier het een en ander lezen.