Courgettesoep, garnalen uit de houtoven, coeur de boeuf met burrata, en geroosterde zeebaars

7 juli 2023

Tot en met 13 juli kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten de vaste kaart om bestellen: courgettesoep met chili-olie, garnalen uit de houtoven, coeur de boeuf met burrata, en geroosterde zeebaars. Op de bierkaart: Hop Yeah van Wildebras Bierbrouwers.

 

Soep van de dag: Soep van geroosterde courgette met chili-olie, € 9

Leidinggevend kok Thomas bindt dit voedzame soepje van met wat zuurdesem, goed voor net dat beetje extra smoothness als je courgettes door een bouillon pureert. Omdat hij zwarte peper te dominant vindt, kiest hij voor chili-olie om het geheel verder op smaak te brengen. Mooi ook natuurlijk, dat rode kleurtje erin. 

 

Zeevruchten: Garnalen uit de houtoven met knoflook, Spaanse peper en peterselie, € 15

 Heerlijk bij de witte Tahúlla van moscatel (zie hieronder).


Gerecht van het seizoen: Coeur de boeuf-tomaat met burrata en basilicum uit de tuin, € 13

 Met zijn sterk geribde verschijning en zijn afmetingen is de coeur de boeuf dé eyecatcher onder de tomaten. Vooral op idyllische, Franse boerenmarkten kun je hem onmogelijk laten liggen. Met zijn gewicht van een half  pond is hij nog niet eens de grootste in zijn soort, de zwartpaarse Noire de Crimée kan bijvoorbeeld wel 400 gram aantikken. We telen de coeur de boeuf (het runderhart) ook in de tuinkas van Villa Augustus, maar op die eigen oogst is het nog even wachten.

 Thomas serveert de dungesneden prachttomaat deze week in vijf verschillende kleuren: zwart, rood, geel, groen en roze. Op het bord krijgt de coeur de boeuf gezelschap van romige burrata en geurige basilicum uit de moestuin.

  

Vangst van de dag: Geroosterde zeebaars met een salade uit de tuin en rozemarijnfrites, € 25

De snelle en roofzuchtige zeebaars scheurt letterlijk door de wateren van de Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Populair als hij bij visliefhebbers is, wordt hij tegenwoordig ook gekweekt. De kostbare, vaak lijngevagen wilde variant kan tot 10 kg wegen, de gekweekte blijft daar doorgaans een stuk onder (400 gr-1 kg). Het vlees van de zeebaars is stevig, fijn en mager. 

 

Wijntip

 Aida y Luis ‘Tahúlla’, moscatel, Xalo, € 8/€ 39,50

 Na eerst in het buitenland bij verschillende wijnhuizen te hebben gewerkt, startten Aida en Luis in 2017 hun eigen wijngoed in de Spaanse Jalónvallei, gelegen tussen Alicante en Valencia. Ze telen er inheemse druivenvariëteiten, waaronder de moscatel en de giró. Aida en Luis werken geheel natuurlijk en met minimale interventie: spontane vergisting, geen filtering, en geen gebruik van additieven behalve een zeer lage dosis sulfiet (altijd minder dan 30mg/l in totaal). Al bij de eerste jaargang van deze witte, zijdezachte en bloemige Tahúlla regende het positieve recensies: The Wine Advocate waardeert hem met 90 punten.

 

Biertip 

 Wildebras Bierbrouwers ‘Hop Yeah’, Westcoast IPA 6%, € 6,50

Lees hier meer over dit nieuwe Utrechtse craftbier.


  • Kok Olmo

    Kok Olmo

  • Leidinggevend kok Anouk

    Leidinggevend kok Anouk

  • Coeur de boeuf

    Coeur de boeuf

  • Leidinggevend kok Thomas

    Leidinggevend kok Thomas