Soep van Noordzeevis, geroerbakte kokkels, pizza-peperonata, en geroosterde dorade met salade uit de tuin

30 juni 2023

Tot en met 6 juli kun je in het restaurant van Villa Augustus deze gerechten buiten onze vaste kaart om bestellen.

Soep van het seizoen: Soep van Noordzeevis met rouille, € 9

Rouille is van oorsprong een saus uit de Provence die daar traditioneel bij visgerechten en zeevruchten zoals bouillabaisse wordt gegeten. 

 

Zeevruchten: Geroerbakte kokkels met tijm en witte wijn, € 15

In Italië zitten restaurantgasten deze zomer volop aan de vongole ofwel venusschelpen, in Frankrijk staan de palourdes op het menu, en in Villa Augustus serveren we dit seizoen natuurlijk onze eigen kokkels uit de wateren van de Oosterschelde. Omdat ze van zo dichtbij komen, zijn ze uiteraard supervers en daarmee op hun allerbest. We serveren ze met tijm uit onze moestuin en blussen de schelpen af met witte wijn.

 

Gerecht van het seizoen: Pizza met peperonata en venkelsalami, € 13

De Sicilianen eten hun in tomatensaus gestoofde gele, groene en rode paprika’s als warm of koud bijgerecht. Met dezelfde stoof belegt leidinggevend kok Daan in ’t Veld nu de speciale zuurdesempizza van deze week. Voor de pit en een wat diepere smaak voegt hij er ook venkelsalami aan toe, een droge worst van grof gehakt varkensvlees en venkelzaden, die in Florence en wijde omgeving bekendstaat als finocchiona.

 

Vangst van de dag: Geroosterde dorade met Amsterdamse ui en verbena, een salade uit de tuin en rozemarijnfrites, € 25

De geroosterde vangst van de dag met verse groenten en kruiden uit de moestuin, en Amsterdamse ui voor een knapperige bite. Het tafelzuur dankt zijn kleur aan het saffraan of curcumine (een extractie van kurkuma) waarmee het is ingelegd, de herkomstbenaming verwijst naar de straatventers in de hoofdstedelijke Jordaan die vroeger met deze uien langs de deuren gingen.

 
Wijntip

Aida y Luis 'Tahúlla', moscatel, Xalo € 8/€ 39,50

Na eerst in het buitenland bij verschillende wijnhuizen te hebben gewerkt, startten Aida en Luis in 2017 hun eigen wijngoed in de Spaanse Jalónvallei, gelegen tussen Alicante en Valencia. Ze telen er inheemse druivenvariëteiten, waaronder de moscatel en de giró. Aida en Luis werken geheel natuurlijk en met minimale interventie: spontane vergisting, geen filtering, en geen gebruik van additieven behalve een zeer lage dosis sulfiet (altijd minder dan 30mg/l in totaal). Al bij de eerste jaargang van deze witte, zijdezachte en bloemige Tahúlla regende het positieve recensies: The Wine Advocate waardeert hem met 90 punten.

Sassopra ‘Bianco’, trebbiano, Lazio € 7/ € 37,50

Natuurwijn uit het Italiaanse Frascati. Eigenaren Marta en Federico van Cantina Sassopra verbouwen in hun vijf hectare grote wijngaard de druiven malvasia puntinata, malvasia di candia, bombino, bellone, sangiovese, merlot en trebbiano. Van laatstgenoemde soort is deze verfrissend witte, mineralige en elegante witte wijn gemaakt. Marta en Federico telen biodynamisch. In de kelder werken ze net zo natuurlijk als in hun wijngaarden: spontane vergisting, geen filtering, alleen overhevelen bij afnemende maan en een klein beetje sulfiet bij botteling tot maximaal van 20mg/l.

 

Biertip

De Kromme Haring ‘Whale Shark V4’, Extra NEDIPA 8% € 6,50

Zeer hoppig, sappig en fruitig met een zijdezacht mondgevoel

De Whale Shark Extra NEIPA van de Utrechtse brouwerij De Kromme Haring (al hun bieren krijgen de naam mee van een vis) is een zacht en romig bier dat zich verder kenmerkt door zijn lichte citrustonen, een golf aan perzik en rijke tonen van mango. 

ROTT. Brouwers 'Strato Berry', Fruity Coffee IPA 5,6% € 6,50

De ROTT. Brouwers uit – het laat zich raden – Rotterdam specialiseren zich in moderne en stoere speciaalbieren, waarbij het experiment en het avontuur vaak genoeg niet worden geschuwd. Deze Strato Berry is een ‘collaboration brew’ met de eveneens Rotterdamse koffiebranders van Giraffe. Het resultaat is een Hazy Coffee IPA met een verrassend fruitige twist van rood fruit, papaya, framboos en pruim.

 

 

 

 

 

 

 

 


  • Leidinggevend kok Noah met de pizza peperonata

    Leidinggevend kok Noah met de pizza peperonata

  • Kelner Maarten

    Kelner Maarten

  • Kokkels

    Kokkels

  • Aida Cisnal Roig van Bodega Aida y Luis

    Aida Cisnal Roig van Bodega Aida y Luis