Wortelsoep met hangop, witlof met panna cotta en bloedsinaasappel, Franse oesters en dorade

31 maart 2023

Tot en met 6 april kun je in het restaurant van Villa Augustus deze gerechten buiten de vaste kaart om bestellen: soep van geroosterde wortel met hangop, oesters van de familie Joguet, gekaramelliseerde witlof met sinaasappel en amandel, en geroosterde dorade met seizoensgroenten. Wijntip: Visintini uit het Italiaanse Friuli (wit). Biertip: Meander van brouwerij Nevel, in 2021 uitverkozen tot het beste bier van Nederland.


Soep van het seizoen: Soep van geroosterde wortel met hangop en dille, € 9

Deze wisselkaart werd samengesteld door leidinggevend kok Anouk, die ‘heel erg fan’ is van wortels. Eenmaal in de houtoven geroosterd, worden ze gepureerd en vermengd met hangop. Hangop is uitgelekte yoghurt die daardoor een kwark-achtige structuur krijgt. Heel gezond en verwarmend voorjaarssoepje met een subtiele balans tussen zoet en zuur.


Oesters: Speciales Joguet No. 2, € 22,50

Fines claires van de familie Joguet, die ze al generaties achtereen kweekt in de Marenne-Oléron, een beroemd oesterbekken in het Franse departement Charente-Maritime. De oesters groeien gedurende drie jaar in netten op zee op, waarna ze nog geruime tijd worden geaffineerd in de zilte kwelders (de claires) van de Marenne-Oléron. In die laatste fase verwerven ze ook hun vettige smaak en hun typerende  groene kleur, die afkomstig is van een plaatselijke algensoort.


Gerecht van het seizoen: Gekaramelliseerde witlof met bloedsinaasappel, mascarpone en geroosterde amandel, € 9

De licht bittere smaak van de geroosterde en gekaramellisseerde witlof krijgt in dit voor- of lunchgerechtje een mooi tegenwicht van de frisse citroenmascarpone en het zoet van de bloedsinaasappel. 


Vangst van de dag: Geroosterde dorade met groenten van het seizoen en citroen, € 25

Dorade is geliefd om zijn rijke, volle smaak.  We dienen de vis geroosterd op met citroen en een mix van broccoli, paddenstoelen, paksoi, witlof en roodlof. Erbij serveren we een vinaigrette van blauwe radijs.

Wijntip:

Visintini, malvasia, Friuli € 7 / € 35

Wit, warme specerijen, rijp geel fruit, vol, zacht 

De Italiaanse streek Friuli ligt in het noordoosten van Italië en grenst aan Slovenië, Oostenrijk en de Adriatische zee. Hier produceert wijnboer Oliviero Visintini zijn zeer zuivere wijnen van onder andere de malvasiadruif. De witte wijn die we deze in Villa Augustus buiten de kaart om serveren, is ervan gemaakt. De malvasia wordt verbouwd op de zogeheten ‘ponca’, een terroir van leisteen. Deze Visintini dankt er zijn uitgesproken smaak, volle gele kleur en geuren van specerijen aan. Lekker bij onder andere soepen, vis, schaal- en schelpdieren.

Hoofdkelner Robbert met een glas Meander

Biertip:

Nevel ‘Meander’, houtgerijpt, wild zuurbier, 6,3%,  € 7,50

Meander van de Nijmeegse brouwerij Nevel Artisan Ales werd in 2021 uitverkozen tot het beste bier van Nederland. De kenners in het team van Villa Augustus keken daar bepaald niet van op, want alles wat Nevel aan craftbieren uitbrengt is heel bijzonder. In eerdere seizoenen hadden we al hun Grondslag, Rust en Purper op de wisselkaart. Deze Meander schenken we van de tap. Je proeft peper, zwarte bes, rabarber, paprika en vlierbloesem in het glas, maar oké, dat is een formele smaaknotitie.

Zelf beschrijft de brouwerij de beleving van dit elegante, wijnachtige biertje zo: ‘Een wandeling over smalle weggetjes, langs slootkanten met wilgen en ongemaaid riet. Een doodlopende straat leidt naar een houten hek dat half open staat, nieuwsgierig glip je naar binnen. Voor je ligt de moestuin van de stad, een lappendeken vol kleuren en geuren waar aroma’s van fruit, groenten en bloemen je tegemoet komen. Terwijl je langzaam van de ene hoek naar de andere loopt, vloeien de geuren in elkaar over als een rivier die door het landschap schuift.’

 

 

 

 


  • Extra gerechten van deze week

    Extra gerechten van deze week

  • Leidinggevend kok Anouk

    Leidinggevend kok Anouk

  • Dorade

    Dorade

  • Gekaramelliseerde witlof

    Gekaramelliseerde witlof

  • Visintini uit het Italiaanse Friuli

    Visintini uit het Italiaanse Friuli