Knolselderijsoep, Zeeuwse creuses, geroosterde spruitjes met bonenpuree, en gegrilde dorade

13 oktober 2022

Tot en met 20 oktober kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten de vaste kaart om bestellen: soep van knolselderij met dukkah, creuses uit de Oosterschelde, geroosterde spruitjes met bonenpuree en salieboter, en gegrilde dorade met seizoensgroenten. Lekker voor erbij: een Baskische witte of een Italiaanse rode wijn.


Soep van het seizoen: Soep van knolselderij uit de houtoven met peterselie en dukkah, € 8,50 

De knolselderij wordt in zijn geheel in de houtoven geblakerd. Zo komen de suikers vrij die hem  zijn diepe smaak geven. Eenmaal uit de blender voegen we de knol toe aan een bouillon van groenten en kruiden uit onze eigen tuin. We verrijken deze voedzame soep met dukkah, een van oorsprong Egyptisch mengsel van zout, specerijen en gedroogde noten.


Schaal & schelpen: Oosterschelde-creuses nr. 2, € 15

De creuse is een van de twee oestersoorten die in Zeeland worden gekweekt. Ze zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. Anders dan de beroemde Zeeuwse platte is de creuse grillig van vorm en ook wat holler van binnen. We serveren hem rauw met wat vinaigrette en citroen.

De oester groeit op in de Oosterschelde of in de Grevelingen.Jaarlijks worden er zo’n 700.000 Zeeuwse platte en 35 miljoen creuses uit onze voormalige zeearmen opgevist. Ongeveer 70 procent van de gezamenlijke opbrengst verdwijnt in Belgische monden, 10 procent is bestemd voor de Nederlandse markt, en het overige deel van de oogst wordt naar Italië, Frankrijk en Duitsland geëxporteerd. Creuses en platte oesters hebben tegenovergestelde maatvoeringen. Bij een creuse loopt die op van groot (0) naar klein (6). Bij platte oesters is een 6/0 juist groot. 


Gerecht van het seizoen: geroosterde spruit met puree van witte bonen en salieboter, € 8

Krokante, in de houtoven geroosterde spruitjes met een smeuïg pureetje van witte bonen en salieboter. Een net zo onweerstaanbaar voor- of lunchgerechtje voor de liefhebbers van bonen als voor die van de spruit. In de gemeente Sint Gillis in Vlaanderen wonen trouwens de grootste spruitjesfans van allemaal. De groente wordt daar al sinds 1650 geteeld, en het is nog steeds de belangrijkste bron van inkomen van de tuinders ter plaatse. De inwoners van Sint Gillis staan daarom ook wel bekend als de Kuul Kappers ofwel de koolkappers. Nu nog bestaat in Vlaanderen een gelijknamig gastronomisch genootschap van die naam dat de reputatie van het spruitje hooghoudt. 

Vangst van de dag: Dorade met citroen, seizoensgroenten en geroosterde tijmaardappeltjes, € 24

De gegrilde vangst van de dag met geroosterde seizoensgroenten en tijmaardappeltjes. Dorade is geliefd om zijn rijke, volle smaak. Gezond is het visje ook, dankzij zijn hoge gehalte aan omega 3-vetzuren.

 

Wijntips

 Makatzak ‘Sorkin’, € 8/€ 40

Biodynamische witte Txakoli-wijn uit Baskenland met zijn kenmerkende citrus-frisse, ziltige smaak. De wijn wordt grotendeels gemaakt van de inheemse druif hondarrabi zuri, die in de Atlantische zeewind groeit op een leistenen bodem. 

 Sassopra ‘Rosso’, sangiovese € 7,50 /€ 37,50

Een natuurwijn van de sangiovese uit het Italiaanse Frascati, die zich bijvoorbeeld prima laat combineren met vegetarische gerechten. Sappig, aards en ook een tikje mineralig dankzij de vulkanische bodem waarop de druif wordt geteeld.