Ganzenborst – let op de kogeltjes! – met geroosterde witlof en appel uit de tuin

5 oktober 2022


Ganzenborst met geroosterde witlof en appel uit de tuin, € 13 

Terug op onze nieuwe herfst/winterkaart: rosé gebraden borstvlees van in de Hoeksche Waard geschoten nijlganzen. Bij het aansnijden ervan dus wel even opletten op het mogelijk nog aanwezige kogeltje.

Ganzen brengen de landbouw in de Hoeksche Waard en elders veel schade toe, waardoor er met vergunning op mag worden gejaagd. Hierbij gaat het steevast om zogeheten standganzen, zoals de grauwe gans, de nijlgans, de Canadese gans en de kolgans. Trekganzen vallen onder de Vogelbescherming en worden daarom met rust gelaten. 

Het afschieten van ganzen draagt maar in beperkte mate bij aan het terugdringen van de populatie (vorig jaar bijna 170.000 in Zuid-Holland). Maar het is wel dankzij de opgevoerde jacht erop dat koks de vogel de afgelopen jaren hebben herontdekt. De soort maakt – heel voorzichtig maar terecht – zijn comeback in de Nederlandse keuken. 

 In Villa Augustus doen we de laatste jaren regelmatig iets moois met dit gevogelte uit onze directe omgeving.  Medium-rare geroosterd behouden ze hun volle, intense smaak, die menigeen eerder aan rund dan aan gevogelte zal doen denken. We serveren de ganzenborst met geroosterde witlof en een vinaigrette van appelen uit de moestuin.