Op het krijtbord: pompoen met kool, knolselderijsoep, schol en Belon-oesters

5 november 2021

Van 5 tot en met 11 november kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten de vaste kaart om bestellen: pompoen uit de houtoven met kool en gekonfijte aardappel, soep van geroosterde knolselderij, gebakken schol en Belon-oesters. Ze staan ook vermeld op het krijtbord boven onze open keuken.


Pompoen uit de houtoven met kool uit de tuin en gekonfijte aardappel, € 12

We roosteren de pompoen in de houtoven, waarna we er een smeuïg pureetje van maken. Dat combineren we op het bord met een stoof van diverse kolen uit de moestuin, zoals spitskool en rode kool. De aardappeltjes worden eerst in bremzout water geblancheerd en vervolgens twee uur lang op 80 graden in de oven gekonfijt. Een superlekker vegetarisch tussen- of hoofdgerechtje! 


Soep van het seizoen: soep van geroosterde knolselderij met appel en olijfolie € 7,50

De knolselderij wordt in zijn geheel in de houtoven geblakerd. Zo komen de suikers vrij die hem  zijn diepe smaak geven. Eenmaal uit de blender voegen we de knol toe aan een bouillon van groenten en kruiden uit onze eigen tuin. We verrijken deze voedzame herfstsoep met een dressing van gebruneerde appel en olijfolie.


Vangst van de dag: schol, € 22

Vers aangevoerd bij onze vaste leverancier, de Koninklijke Schmidt Zeevis in Rotterdam: schol! We gaan hem deze week (zonder bloem) op de huid bakken en serveren er een vinaigrette en een garnituur van verschillende groenten uit onze tuin bij. Meer kookkunst van onze keuken komt er niet aan te pas, want dit soms wat veronachtzaamde prachtvisje (de ‘Pladijs’ in het Vlaams) kan het verder helemaal van zichzelf hebben.


Belons no.3, € 20

Uit Bretagne meegenomen door onze leverancier Ron Reitsma, en deze oesters zijn z’n absolute favoriet. De beroemde Belon wordt sinds 1864 gekweekt in de gelijknamige rivier die door de gemeente Riec-sur-Bélon stroomt. Wanneer de schelpdieren drie jaar oud zijn, worden ze daar vanuit andere Bretonse wateren overgebracht naar de oesterkwekerijen rond dit plaatsje. De unieke mix van zout en zoet water waarin de Belons daar verder rijpen, geeft ze hun kenmerkende nootachtige smaakje. 





  • Kok Anouk van Villa Augustus

    Kok Anouk van Villa Augustus

  • Schol

    Schol

  • Oesters

    Oesters