Op het krijtbord: rode mul, pizza 'nduja en toast met ricotta

19 december 2019

Buiten onze vaste kaart om kun je van vrijdag 20 december tot en met donderdag 2 januari deze drie gerechtjes bestellen. Ze staan ook vermeld op het krijtbord boven onze openkeuken.


Rode mul met wortel uit de tuin en bergamot € 12

Visliefhebbers kunnen in Villa Augustus de kabeljauw van de vaste kaart kiezen, of voor de rode mul gaan die we de komende twee weken op het krijtbord hebben. Koninklijke Schmidt Zeevis in Rotterdam levert de mul of zeebarbeel vers dan wel deep frozen aan, wat wil zeggen dat de vis al meteen na het binnenhalen aan boord is ingevroren. We zijn blij met de mulletjes, want behalve dat het een van de lekkerste vis is die je kunt eten, is het ook een van de duurdere soorten. Het weer op de Noordzee en de Atlantische Oceaan hoeft voor de trawlervloot maar een beetje tegen te zitten en de prijzen van deze wilde vis schieten omhoog. Bij tegenvallende vangsten kunnen die oplopen tot € 90 euro per kilo. Enfin, laat de gelegenheid dus niet voorbijschieten en vraag in het restaurant om dit gerecht met rode mul.

De keuken dient hem op met een zoete, in boter aangezette puree van winterwortel uit de tuin, die op smaak wordt gebracht met bergamot. De geraspte schil van deze hybride van de bittere sinaasappel en de citroen heeft een welhaast hypnotiserende geur, die de meeste mensen in elk geval wel zullen kennen van de earlgrey-thee die ermee wordt gemaakt. We verkopen de bergamot uit eigen tuin nu ook in de markt. 


Pizza met 'nduja, parmezaan en rucola € 10

'Nduja is een zachte, smeerbare salami uit het dorp Spilinga op de Monte Poro-berg in Calabrië. De worst is gevuld met varkensvlees, wat vet en véél rode pepers. Die laatste moeten onverbiddelijk ook uit hun streek zelf komen, vinden de Calabriërs, want de smaak ervan is wat hen betreft onovertroffen. Bovendien dichten ze hun peperoncini ook een geneeskrachtige werking toe. Ze zouden van pas komen als hartversterkertjes en afrodisiacum. De Devil's Kiss, zoals de Italianen het pepertje liefkozend noemen, eist daarom ook al oudsher een eigen rol op in de tradities en cultuur op en rondom de Monte Poro.

'Nduja is een verbastering van het woord 'andouille', de Franse benaming voor een zachte worst van ingewanden. In de tijd dat de Calabriërs het allemaal niet breed hadden, vormde orgaanvlees ook het hoofdbestanddeel van hun 'nduja, maar dat is al lang niet meer zo. Nu zijn het de beste gemalen stukken van schouder en de buik van het varken die deze salami-variant (nog steeds) zo lekker maken. De 'nduja is recent dan ook niet voor niets 'herontdekt' door bekende restaurants in Londen en New York.


Zuurdesemtoast met kruidenricotta, venkel en bloedsinaasappel € 10

Van het zuurdesembrood uit eigen bakkerij nu deze toastvariant met een zachte ricotta met kruiden, venkel(loof) uit de tuin en bloedsinaasappel.


  • Winterwortel uit de tuin; maken we een pureetje van voor bij de mul

    Winterwortel uit de tuin; maken we een pureetje van voor bij de mul

  • Zuurdesemtoast met ricotta en pizza 'nduja

    Zuurdesemtoast met ricotta en pizza 'nduja

  • Kok Thomas snijdt de bloedsinaasappelen

    Kok Thomas snijdt de bloedsinaasappelen