De moestuin kleurt groener en groener, en dus ook onze menukaart

31 mei 2018

De moestuin van Villa Augustus kleurt groener en groener, en daarmee ook de menukaart van het restaurant. Chef Arthur van Brug is nu elke ochtend tussen de kweekbedden en in de kassen te vinden om groenten en fruit te oogsten. Nog dezelfde middag en avond komen ze in Villa Augustus op tafel. Met de pluk van dit groeizame voorjaar stelde hij weer enkele nieuwe gerechten samen. Tegelijkertijd keert ook een aantal van zijn favoriete lente-schotels op de kaart terug. Kom ze proeven! Alvast enkele tips van Arthur:

Koude komkommersoep met crème fraîche, limoen en koriander (€ 6,50)

'Een voor- en lunchgerecht dat de toon zet voor ons hele menukaart: licht, fris en met volop versgeplukt groen uit onze moestuin. Ik haal er enorm veel voldoening uit om er elke morgen in rond te lopen en er zelf de ingrediënten voor de keuken te verzamelen. Het klinkt misschien gek uit de mond van een kok met een eigen moestuin, maar toch: net als veel andere mensen ben ook ik de rijkdom ervan nog volop aan het ontdekken. Ik blijf me elke dag opnieuw verbazen over al die variëteiten en smaken die we in de groentekeuken van Villa Augustus op het bord kunnen brengen. Het heeft me ook als gelukkige bezitter van een eigen moestuintje te pakken gekregen. Thuis ben ik er net zo druk mee.'

Porchetta met citroen en kruiden uit de tuin (€ 10,50)

'We vullen heel dun gesneden buikspek van het Nederlands landvarken met hazelnoot, venkelzaad en kruiden uit eigen tuin, zoals salie, rozemarijn en tijm. We binden de rolletjes op en bakken ze op een kerntemperatuur die het vlees mooi zachtroze houdt. Met een paar druppels citroen is het een ontzettend lekker gerechtje dat net als de komkommersoep zowel als voor- en als lunchgerecht kan worden besteld.'

Risi e bisi (€ 11)

'De 'blanke' pastaschotel zoals de Italianen hem graag in de lente geserveerd krijgen. Romig maar tegelijkertijd ook niet te zwaar door al die peulvruchten die hem zijn sprankeling geven. De bisi ofwel tuinerwtjes blancheren we daarvoor héél kort of ze gaan, afhankelijk van hun grootte, rauw door de rijst. Behalve erwtjes voegen we er ook tuinboontjes, jonge kapucijners en munt aan toe.'

Pizza met rauw zwaardvis, olijfolie en citroen (klein € 10, groot € 14)

'Ook nieuw op de kaart en een houtovenpizza die je een keer móet hebben geproefd. We bakken de bodem met een tomatensaus die heel hoog op smaak is. Daaroverheen komen dan die rauw plakjes zwaardvis. Beetje peper, zout, citroensap en olijfolie eroverheen, en je staat versteld van het resultaat.'

Geroosterde kalfsentrecôte met caponata, kruidenpolenta en olijfolie (€ 26,50)

'Terug op het menu, want ook een voorjaarsgerecht bij uitstek. Met wat mij betreft ook weer een hoofdrol voor de groenten uit onze eigen tuin: de Siciliaanse caponata van aubergine, tomaten, kappertjes en azijn. Een salade die schitterend samengaat met het verfijnde kalfsvlees en de knapperige polenta.'

Bessen uit de tuin met custard (€ 6,50) | Aardbeien met sorbet van Marokkaanse munt (€ 6,50)

'Een dessert dat we vorige lente eveneens op de kaart hadden, en nu terug vanwege het grote succes ervan. Alle bessen die we in Villa Augustus telen en nu op hun best zijn, gaan erin: kruisbessen, Japanse wijnbessen, aalbessen en nog meer soorten. Superlekker en natuurlijk een plaatje om te zien. Liefhebbers van de Lambada verrassen we met een nagerecht van deze onvergelijkbaar lekkere aardbeiensoort, in combinatie met een sorbet van Marokkaanse munt.


  • Komkommersoep met crème fraîche, limoen en koriander

    Komkommersoep met crème fraîche, limoen en koriander

  • Houtovenpizza met rauwe zwaardvis

    Houtovenpizza met rauwe zwaardvis

  • Risi e bisi: risotto met verse peulvruchten

    Risi e bisi: risotto met verse peulvruchten

  • Custard met bessen uit de tuin

    Custard met bessen uit de tuin

  • Aardbeien met sorbet van Marokkaanse munt

    Aardbeien met sorbet van Marokkaanse munt