Nieuwe gerechten op de kaart van Villa Augustus (2)
17 februari 2018Op de restaurantkaart van Villa Augustus staan deze weken
weer veel nieuwe gerechten. Chefkok Arthur van Brug laat je hier alvast
kennismaken met enkele van zijn eigen favoriete schotels. Tips van Arthur:
Pappardelle met een ragù van konijn, tomaat en
rozemarijn, € 12,50
‘Dit gerecht vind ik zelf nou echt echt superlekker. Een
Italiaanse ragù die puur is en boers, Het is een variant op de cacciatore, de jagersstoofpot waarin
alles wat is gevangen in de saus wordt gestopt, helemaal doordrenkt van wijn en
salie. Wij hebben onze ragù met konijn gemaakt. Ik weet het: wij zijn in de
Nederlandse keuken eerder geneigd om met haas in de keuken te werken, omdat we
in konijn toch allereerst aan een gedomesticeerd dier denken. Maar hopelijk
vinden we er hier ook veel liefhebbers voor.
‘Het is voor het eerst dat we hem op de kaart hebben, dus we
gaan het zien. Het gerecht past ook in mijn voornemen om meer onbekerende
vleesproducten op tafel te zetten. Ik wil nog iets met schaap gaan doen en met
geitenbokjes. Een stoofschotel van schaap is fantastisch, zó’n mooi dier om mee
te werken. Van die bokjes zijn er veel, maar voor een groot restaurant als het
onze zijn ze desondanks lastig om aan te komen. Veel dieren gaan vanuit
Nederland naar Spanje, waar ze erg geliefd zijn.’
Geroosterde zeeduivel met borlottibonen, bloedworst en
peperonata, € 26
‘We hebben heel kleine zeeduiveltjes die heel op je bord
komen. Het zijn jongere vissen van de soort, maar dus geen ondermaatse, want
anders zou een leverancier als Schmidt Zeevis ze nooit in het assortiment
voeren. Door hun leeftijd hebben ze nog weinig of geen graat en alleen maar
kraakbeen, waardoor je ze gemakkelijker kunt eten.
‘We serveren het zeeduiveltje met bloedworst. Dit is een een vis die het gezelschap van dit varkensvlees wel kan hebben, hij is er zelf heftig genoeg voor. Het zou een Portugees gerecht kunnen zijn, ja. Zeker ook door die combinatie met de borlottibonen en de peperonata.'
Coq au vin van Kemper landhoen met pancetta, gestoofde
aardappel en wintergroenten, €21
‘Het Kemper landhoen is van Brabantse herkomst, maar wordt
tegenwoordig in heel het land gehouden. Het is een biokip die veel ruimte
krijgt en ook met biologische voeding wordt grootgebracht. Dat laatste is bij
de meeste raskippen niet het geval. Mensen die van goede producten houden,
weten wat ze met een kip als het Kemper landhoen voor vlees in de kuip in. Als
je daarentegen altijd gewend bent kip in de supermarkt te kopen, dan proef je
ineens wel iets heel anders. Echte kip. Een beest.
‘Ik heb er ditmaal een coq au vin mee gemaakt, met een eigen bouquet garni van wortel, bleekselderij en venkel. De aardappels gaan ook gelijktijdig mee de bak in. Zet ‘m een nachtje in de oven, op 72 graden, de kerntemperatuur van een kip, en dan heb je de volgende ochtend een perfect gegaarde one-pot-meal.’
-
Ragù van konijn
-
Zeeduivel met bloedworst
-
Coq au vin met Kemper landhoen
Categorieën: Keuken / Inspiratie