Kweepeergelei, een feestelijk kroontje op je diner
19 februari 2024Gepocheerde kweepeer met mascarpone, citroen en pistache, € 8,50
De kweepeer groeit zowel in onze eigen moestuin als in die van onze zustertuin op Landgoed Dordwijk in Dubbeldam. In de herfst maken we er onder andere vruchtensiroop van, en van tijd tot tijd ook dulce de membrillo, een plak gelei die in Zuid-Amerika en de Oriënt in een fruitontbijt, in zoete desserts, bij kaas of in stoofschotels wordt gegeten. Verwerkt in sauzen en marinades heeft de vrucht ook een naam op te houden. Zo serveerden de paleiskoks van het Ottomaanse Rijk gerechten met rubs van kweepeer en rozen.
Het geheim van Brad Pitt
Los van zijn zoetigheid kan de kweepeer bogen op een bedwelmend, fruitig aroma met nuances van wijn, hooi en bloemen. Bewaar ze een poosje in een schaal op tafel of op het aanrecht, en al snel ruikt heel je huis ernaar. De kweepeer doet het bovendien goed in een gezichtscrème, als we P. Jacobs tenminste mogen geloven. In zijn kookboek De avonturen van een thuiskok lezen we dat een zalfje ervan het schoonheidsgeheim van niemand minder dan Brad Pitt is.
Magische appels
Wie wat alledaagsere problemen heeft, is er trouwens tevens mee uit de brand: de gelei zou een gunstige invloed hebben op de werking van de darmen. Tot slot nóg een bijzondere eigenschap die aan de Cydonia oblonga wordt toegeschreven: in Iran is het traditie om bruidsparen met deze ‘magische appels’ te bekogelen. Een ritueel dat de conceptie zou bespoedigen en tevens een garantie biedt op veelbelovend nageslacht.
Vast staat dat de inheemse Aziatisch kweepeer in Aken al bij keizer Karel de Grote (ca. 745-814) in zijn tuin stond. En volgens historische bronnen was het in ieder geval vanaf de zestiende eeuw dat de magische appel (in de vorm van gelei) ook in Nederlandse huishoudens op het menu verscheen.
Snoeperig
Voor de nieuwe winterkaart van Villa Augustus maakte leidinggevend kok Noah van de kweepeeroogst eveneens een gelei, die hij op het bord combineert met mascarpone, citroen en een crunch van pistachenoten. Het resultaat is een bijna snoeperig, winegum-achtig toetje geïnspireerd op de Turkse tatlisi-nagerechten en compotes van siroop en vruchten, die van oudsher worden gepresenteerd bij feestelijke gebeurtenissen.
-
Kweepeer met mascarpone
-
Kweeperen in de markt
-
kweeperensiroop
Categorieën: Keuken / Inspiratie