Gekaramelliseerde peer met vanille-ijs en rijstepap

11 oktober 2023


Nooit zeggen dat je helemaal vol zit als de herfstkaart van Villa Augustus ook nog een gekaramelliseerde peer met vanille-ijs en rijstepap in het vooruitzicht heeft. Want als je uitgerekend dit nagerechtje laat schieten, heb je er later spijt van. Het is gemaakt door onze leidinggevend kok Walter, en wat ons betreft is het er eentje voor de eeuwigheid. 

In Villa Augustus verwerkt de keuken onze peren op uiteenlopende manieren. Zo hadden we op het menu al eens de gestoofde winterriet- ofwel de roggebroodspeer, opgediend met een sorbet van zijn eigen sap. We maken er ook chutney van, of we roosteren hem met honing en serveren hem op een kaasbordje met Achelse Blauwe. Geliefd is bovendien de houtovenpizza met Williams-peer en mascarpone of Achelse Blauwe, die regelmatig de wekelijkse wisselkaart siert.

Bordje 'levensvreugde'

Deze herfst krijgen de peren uit onze moestuin (we kijken terug op een prachtige oogst!) opnieuw een vorstelijke behandeling. Ditmaal geven ze de komende weken het beste van zichzelf op de dessertkaart. Leidingevend kok Walter hult ze in een jasje van karamel en combineert ze met vanille-ijs, granola en een rijstepap. Alle op zich al zó lekker dat je simpelweg niet weet waar je je lepel nou het eerst voor wil gebruiken.

Comeback

Rijstepap kwam 2018 in Villa Augustus voor het eerst op de kaart. Toenmalig chef Arthur en collega Walter herontdekten het oeroude nagerechtje in een restaurant in het Londense Shoreditch. Ze besloten ter plekke dat ze het zelf ook wilden maken. Voor die Dordtse comeback bedachten ze toen een recept met lichtzure rabarber uit de moestuin.

Rijstepap op 'De Boerenbruiloft' (1567) van Pieter Bruegel 

Rijstepap komt volgens sommige bronnen oorspronkelijk uit Bagdad en is vermoedelijk via Spanje in andere delen van Europa geïntroduceerd. In ieder geval vanaf de middeleeuwen was het ook een erg geliefd toetje in Nederlandse huishoudens. Op de schilderijen van Bruegel stond een bordje ervan symbool voor levensvreugde. De Kerk legde op zijn beurt een link tussen rijstepap en het paradijs.

Pap, pudding of brij?

Volgens Van Dale zijn er overigens verschillen tussen rijstepap enerzijds en rijstebrij anderzijds. De rijstepap die in zuid-Nederland en Vlaanderen op tafel komt (kwam), geldt als een wat dunnere variant van de rijstebrij die in het oosten van het land wordt (werd) bereid. Of ‘rijstpudding’ nou onder de eerste dan wel de tweede categorie valt, hebben we jammer genoeg niet kunnen achterhalen.

Klik hier voor onze hele menukaart.

 

 

 

 


  • Leidinggevend kok Walter

    Leidinggevend kok Walter