Courgettesoep, pizza met Williams-peer en gorgonzola, ribeye met ratte-aardappelen, en zeebaars met romesco

25 augustus 2023

Tot en met 31 augustus kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten de vaste kaart om bestellen. 

 
Soep van het seizoen: Courgettesoep met geroosterde pompoenpitten en basilicum, € 9

Het tuinteam van Villa Augustus brengt ze deze weken met kratten tegelijk de keuken binnen, dus we rekenen op heel veel liefhebbers van courgette deze week. Leidinggevend kok Noah, die de huidige wisselkaart samenstelde, maakt er een zomerse soep van die hij verder op smaak brengt met geroosterde pompoenpitten en basilicum uit onze kassen.

 

Pizza van het seizoen: Pizza met Williams-peer, gorgonzola en rucola, € 14

Niet toevallig de favoriete pizza van Noah zelf. Hij proefde hem ooit voor het eerst in Villa Augustus en bestelt hem sindsdien ook regelmatig in pizzeria’s wanneer hij in Italië of Portugal is. De combinatie van Williams-peer met pittige gorgonzola is natuurlijk ook onweerstaanbaar. 

De ‘Williams’ kan bogen op een indrukwekkend cv: het ras werd aan het eeuw achttiende voor het eerst uit zaad opgekweekt en verwierf instant-roem dankzij zijn bijzondere kwaliteiten: een smaak als fondant, sappig, smeltend en met een zoetzuur muskusaroma. 

 

Hoofdgerecht van het seizoen: Gegrilde ribeye met salsa verde, ratte-aardappelen en tomaat, € 24,50

De ribeye wordt medium-rare gegrild en geserveerd met een pureetje van rattes (een van oorsprong Frans aardappeltje dat geliefd is om zijn boterzachte structuur en nootachtige smaak) en een mix van gepofte cherrytomaatjes en coeur du boeuf uit de kas.

 

Vangst van de dag: Geroosterde zeebaars met romesco en dragon, € 24,50

Romesco is een Catalaanse saus van geblakerde en daarna gepureerde paprika’s met knoflook, amandelen en wat olijfolie. 




Wijntip

Georg Lingenfelder, morio muskat, Pfalz € 7/€ 35

Georg Lingenfelder noemt zich een wijnboer, géén wijnmaker. Het verschil: die laatste kan de druiventeelt en het vinificatieproces van wijn zodanig beïnvloeden dat de uitkomst ervan geen al te grote verrassingen meer oplevert. Terwijl een wijnboer als Lingenfelder zijn wijn daarentegen veel ruimte wil laten om zichzelf te ontwikkelen.

Dat pad hoeft niet al in het vroegste stadium vast te liggen. De natuur mag wat Lingenfelder het grootste deel van het magische werk voor haar rekening nemen. Hooguit voegt hij bij het bottelen van zijn ongefilterde wijnen een minimale hoeveelheid sulfiet toe voor de houdbaarheid ervan.

Zijn wijngoed bevindt zich rond het plaatsje Großkarlbach in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Het is een van de droogste en zonnigste gebieden van het land met een vruchtbare bodem van zand en kalksteen. De familie Lingenfelder verbouwt er al sinds het jaar 1520 verschillende druivenrassen, waaronder de sylvaner, de riesling en de streekeigen morio muskat, een kruising van de sylvaner met een witte muskaat. Georg, telg van de 14e generatie Lingenfelders, bezit enkele eigen percelen waarop hij jonge wijnboer zijn hands off-benadering in praktijk brengt.

In Villa Augustus schenken we nu zijn morio muskat, een energieke, frisse natuurwijn met een bloemig aroma en smaken van citroen- en sinaasappelzest.

Biertips

De Kromme Haring ‘Cabezon’, West Coast Double IPA, 8,5 %, € 5,50

De Utrechtse brouwers van De Kromme Haring vernoemen al hun craftbieren naar vissen. Ditmaal is de cabezon die eer vergund. De soort staat ook wel bekend als de schorpioenvis, en zo stekelig ziet hij er ook uit.  Ook dit biertje laat zijn sporen na met explosies van fruitige hoparoma’s van papaja en mango.

Vet & Lazy ‘Dubbelwit zomerfit’, 7%, € 5,50

‘Dubbelwit’ betekent niets meer of minder dan dat dit biertje je op een dubbele smaakbeleving trakteert.  Zomers fruit en bloemen effenen het pad voor een stevige afdronk waarbij kruidige ingrediënten als koriander, szechuanpeper en kardemom  de boventoon voeren.