Minestrone, pizza-radicchio, gebakken tongschar en mosselen met venkel en verveine

4 augustus 2023

Tot en met 10 augustus kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten onze vaste kaart om bestellen: pizza met radicchio, gorgonzola en walnoten, gebakken tongschar met dragonboter en citroen, minestrone van zomergroenten met parmezaanse kaas, en mosselen met venkel en verveine uit de tuin.

 

Soep van het seizoen: Minestrone van zomergroenten met parmezaanse kaas, € 9

Elke Italiaanse regio heeft haar eigen recept voor minestrone. In Genua en omstreken is het een uitgesproken groene soep door de hoeveelheid bonen, erwten, courgettes, selderie en pesto die erin wordt verwerkt. In Puglia wordt de soep behalve met groenten ook met kip en pasta gevuld, waar het Toscane gebruikelijk is om er bietjes, aardappelen en savooiekool in te doen. De keuken van Villa Augustus maakt deze week een minestrone van vers geoogste groenten en kruiden uit de tuin met een topping van parmezaanse kaas.

 

Zeevruchten: Mosselen met venkel en verveine uit de tuin, € 13,50

 

Gerecht van het seizoen: Pizza met radicchio, gorgonzola en walnoten, € 12,50

Zuurdesempizza belegd met gorgonzola, kappertjes en ‘de bloem van de winter’, zoals radicchio in Italië ook wel wordt genoemd. Bij die mooie bijnaam blijft het voor de Italianen niet: in en rond de stad Treviso, in de regio Veneto, worden in elk voorjaar volop festivals ter ere van deze groente georganiseerd. Radicchio wordt in de streek al sinds de vijftiende eeuw gecultiveerd. Eenmaal geoogst behoudt hij zijn paarswitte kleur door hem in water en in het donker te bewaren. In Villa Augustus kweken we de groente in eigen moestuin.

Goed misschien om te weten: volgens de inwoners van de Veneto wakkert hun radicchio rosso di Treviso behalve de eetlust ook de seksuele driften aan. 

 

Vangst van de dag: Gebakken tongschar met dragonboter, seizoensgroenten en geroosterde tijmaardappeltjes, € 25

 Anders dan de naam suggereert, is de tongschar geen tong, geen schar en ook geen schartong. Hij behoort tot de familie van de schollen. Zijn zachte smaak en smeuïge textuur komen evengoed sterk overeen met die van de tong. Reden waarom hij onder vissers ook wel ‘hoteltong’ wordt genoemd. Er schijnen namelijk restaurants te bestaan waar de tongschar als tong op het bord komt, ‘want de toerist merkt het verschil toch niet’. We serveren de vis met dragonboter en seizoensgroenten uit onze moestuin.

 

Wijntips

Heinrich ‘Out of the dark’, blaufränkisch, Neusiedlersee, €8/€40 

‘Die geur! Die smaak!’, schrijft Nicolaas Klei in zijn gids Wijnwijs, ‘Frambozen aan de struik, herfstzon in de lucht, een boer die heel lekker hout in de fik steekt. Wat is dat voor wijn, met die umlaut, en schenk nog eens bij, bitte?’ De blaufränkisch wordt pas sinds de jaren zeventig in het Oostenrijkse Mittelburgerland geteeld, en in die halve eeuw bouwde de druif een grote reputatie op. De wijn die ervan wordt gemaakt, heeft een heel herkenbaar fruitig boeket van wilde bessen en een vleugje tabak. 

Deze natuurwijn van Gernot en Heike Heinrich rijpt ongefilterd en ongezwaveld in amforen in het plaatsje Gols bij de Neusiedlersee. Al op zijn 21-ste maakte Gernot zijn eerste wijnen op de familieboerderij, die hij in 1989 van zijn ouders overnam. Het Weingut omvat ondertussen 100 hectare, verspreid over de warme grensstreek die Oostenrijk van Hongarije scheidt. Aan de overzijde van die grens wordt trouwens ook veel blaufränkisch verbouwd, maar daar staat de druif bekend als de kékfrankos.

 

Miguel Maestrojuan

Domaine Entras ‘Rosé’, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, Côtes de Gascogne, € 6,50/€ 35,00 

Een blend van merlot, cabernet franc en sauvignon, resulterend in een zalmkleurige rosé met een mooie balans tussen frisse zuren en de fruitigheid van aardbei en cassis. Op het landgoed Domaine Entras worden sinds 1948 armagnac, mosterd en wijn geproduceerd. Het bedrijf werd in 1962 overgenomen door de toenmalige werknemers Zoé en Miguel Maestrojuan en wordt tegenwoordig gerund door hun zonen Michel en Richard. Hun wijngaarden beslaan ondertussen 29 hectare. In 2021 stapten de broers definitief over op biodynamische landbouw.

Biertip

 Gebrouwen door Vrouwen, 'Bloesem Blond', 6,2%, € 6,50 

Gebrouwen door Vrouwen is ontstaan als hobby van twee Amsterdamse zussen, Tessel en Do de Heij. Ze begonnen in 2013 met bier brouwen, gewoon thuis in een pan van 35 liter. Na veel vallen en opstaan weten ze ondertussen precies hoe een bijzonder biertje moet smaken. Bloesem Blond heeft een frisse afdronk en je proeft het aroma van de vlierbloesem waaraan het bier haar naam dankt.


  • Leidinggevend kok Walter bij de houtoven. Hij stelde de wisselende gerechten van deze week samen.

    Leidinggevend kok Walter bij de houtoven. Hij stelde de wisselende gerechten van deze week samen.

  • Kelner Imme met twee van de wisselende gerechten van deze week.

    Kelner Imme met twee van de wisselende gerechten van deze week.