Pappa al pomodoro, vongole met witte wijn, gegrilde perzik met ricotta, en geroosterde dorade

21 juli 2023

Tot en met 27 juli kun je deze gerechten buiten onze vaste kaart om bestellen: pappa al pomodoro, vongole, gegrilde perzik met citroenricotta, en geroosterde dorade. 

 

Soep van het seizoen: Pappa al pomodoro met kaneelbasilicum uit de tuin, € 9

De naam ‘pappa’ is afgeleid van het Italiaanse werkwoord ‘pappare’, ofwel ‘schrokken’ in het Nederlands. Deze Toscaanse broodsoep met tomaten is een klassiek gerecht uit de cucina povera, de plattelandskeuken die de basis vormt van zo’n beetje alle Italiaanse gerechten, van ribollita en focaccia tot spaghetti met mosselen. Pappa al pomodoro is rijkelijk gevuld en tegelijk ook licht verteerbaar; het is de favoriete soep van Toscane op hete zomerdagen.

In augustus 2018 hadden we de soep ook al eens op de kaart. De keuken van Villa Augustus maakt hem met een bouillon met salie, marjoraan en andere kruiden die nu uit de tuin komen. Daarin laten we ons eigen brood van de dag ervoor intrekken, waarna we er ook onze eigen coeur du boeuf en trostomaat aan toevoegen. Het vlees van de eerste en de zoetheid van de tweede geven die superlekkere smaak aan deze soep. We dienen hem op met kaneelbasilicum, die anders dan zijn naam doet vermoeden heel kruidig is.

 

Zeevruchten: Vongole met witte wijn en dragon uit de tuin, € 15

De schelpen worden geserveerd met zuurdesembrood en knipverse dragon uit de kruidentuin.

 
Gerecht van het seizoen: Gegrilde perzik met citroenricotta en verbena uit de tuin, € 13

 Perzik met smeuïge ricotta en een salade met bloemen uit de moestuin.


Vangst van de dag: Geroosterde dorade met seizoensgroenten en tijmaardappeltjes, € 25

De gegrilde vangst van de dag met geroosterde seizoensgroenten en tijmaardappeltjes. Dorade is geliefd om zijn rijke, volle smaak. Gezond is het visje ook, dankzij zijn hoge gehalte aan omega 3-vetzuren.

 

Gernot en Heike Heinrich

Wijntip

Heinrich ‘Out of the dark’, blaufränkisch, Neusiedlersee, €8/€40 

‘Die geur! Die smaak!’, schrijft Nicolaas Klei in zijn gids Wijnwijs, ‘Frambozen aan de struik, herfstzon in de lucht, een boer die heel lekker hout in de fik steekt. Wat is dat voor wijn, met die umlaut, en schenk nog eens bij, bitte?’ De blaufränkisch wordt pas sinds de jaren zeventig in het Oostenrijkse Mittelburgerland geteeld, en in die halve eeuw bouwde de druif een grote reputatie op. De wijn die ervan wordt gemaakt, heeft een heel herkenbaar fruitig boeket van wilde bessen en een vleugje tabak. 

Deze natuurwijn van Gernot en Heike Heinrich rijpt ongefilterd en ongezwaveld in amforen in het plaatsje Gols bij de Neusiedlersee. Al op zijn 21-ste maakte Gernot zijn eerste wijnen op de familieboerderij, die hij in 1989 van zijn ouders overnam. Het Weingut omvat ondertussen 100 hectare, verspreid over de warme grensstreek die Oostenrijk van Hongarije scheidt. Aan de overzijde van die grens wordt trouwens ook veel blaufränkisch verbouwd, maar daar staat de druif bekend als de kékfrankos.

 

Victor en Lotte van Wildebras bierbrouwers

Biertip 

Wildebras bierbrouwers ‘Hop Yeah, Westcoast-IPA, 6%, € 6,50

Hazy en bitter, met frisse smaak en bloemige geur. Lees hier het verhaal over dit Utrechtse speciaalbier .

 


  • Pappa al pomodoro

    Pappa al pomodoro

  • Kelner Kim met twee van de extra gerechten van deze week

    Kelner Kim met twee van de extra gerechten van deze week

  • Kok Olmo in de bloementuin

    Kok Olmo in de bloementuin

  • Brouwer Victor met een glas Hop Yeah

    Brouwer Victor met een glas Hop Yeah