Komkommersoep met bloemen, vongole met dragon, radicchio met gorgonzola, en geroosterde zeebaars

14 juli 2023

Tot en met 20 juli kun je in Villa Augustus deze gerechten buiten de vaste kaart om bestellen.

 

Soep van het seizoen: Koude komkommersoep met bloemen uit de tuin, € 9

In deze soep combineert leidinggevend kok Daan onze komkommers uit de kas met oostindische kers en daglelies. ‘Prachtig, zo’n kleurrijk zomers palet, en lekker fris bovendien. Als kok ben je natuurlijk ook blij met een koude soep op het weekmenu. Dat scheelt weer in de temperaturen in de keuken. In de voorbije weken was het hier tenslotte net zo heet als buiten.’

 

 Zeevruchten: Vongole met witte wijn en dragon uit de tuin, € 15

De schelpen worden geserveerd met zuurdesembrood en knipverse dragon uit de kruidentuin. 

 

Gerecht van het seizoen: Salade van radicchio uit de tuin met gorgonzola en mierikswortel, € 13

Radicchio (Cicoria variegata) wordt al sinds de vijftiende eeuw in de Italiaanse regio’s Veneto en Trentino geteeld. De omgeving van de stad Treviso staat te boek als het beste terroir voor dit familielid van de witlof. De bittere, groenwitpaarse groente van deze grond wordt veelal rauw gegeten.

Ter plaatse wordt hij verder onder meer verwerkt in risotto, op pizza’s en in het streekgerecht radici e fasioi, een herderspotje met bonen en polenta. Ook niet onbelangrijk om te weten: volgens de bewoners van de streek wakkert hun radicchio rosso di Treviso behalve de eetlust ook de seksuele driften aan. 


We kweken de groente volop in drie bedden van de moestuin in Villa Augustus. Dit gerecht is van leidinggevend kok Noah, die de radicchio opdient met gorgonzola en mierikswortel. 


 

Vangst van de dag: Geroosterde zeebaars met een salade uit de tuin en rozemarijnfrites, € 25

De ‘koning van de Noordzee’ die in zijn geheel aan de graat wordt geroosterd en zo al zijn delicate smaken behoudt. Wat Daan betreft de mooiste vis om als kok mee aan het werk te mogen. Erbij komt een salade van kruiden, dille, snijbiet en verschillende slasoorten.

 

Wijntips

Aida y Luis ‘Tahúlla’, moscatel, Xalo, € 8/€ 39,50

(Wit, bloemen, specerijen, licht oxidatief, zijdezacht, verfrissend)

Na eerst in het buitenland bij verschillende wijnhuizen te hebben gewerkt, startten Aida (foto) en Luis in 2017 hun eigen wijngoed in de Spaanse Jalónvallei, gelegen tussen Alicante en Valencia. Ze telen er inheemse druivenvariëteiten, waaronder de moscatel en de giró. Aida en Luis werken geheel natuurlijk en met minimale interventie: spontane vergisting, geen filtering, en geen gebruik van additieven behalve een zeer lage dosis sulfiet (altijd minder dan 30mg/l in totaal). Al bij de eerste jaargang van deze witte, zijdezachte en bloemige Tahúlla regende het positieve recensies: The Wine Advocate waardeert hem met 90 punten. 

Sassopra ‘Bianco’, trebbiano, Lazio, € 7/€ 37,50 

(Wit, licht, elegant, mineralig, complex )


Biertips

Wildebras bierbrouwers ‘Hop Yeah’, Westcoast-IPA 6,0%, € 6,50


(Hazy en bitter, met frisse smaak en bloemige geur. Lees hier het verhaal over dit Utrechtse speciaalbier )

ROTT. Brouwers 'Strato Berry',
Fruity Coffee IPA 5,6%, € 6,50

(
Coffee IPA met tonen van rood fruit, papaya, framboos en pruim )

 


  • Vongole met witte wijn

    Vongole met witte wijn

  • Leidinggevend kok met de radicchio-oogst

    Leidinggevend kok met de radicchio-oogst

  • Kok Willem met de bloemetjes die de komkommersoep opsieren

    Kok Willem met de bloemetjes die de komkommersoep opsieren

  • Geroosterde zeebaars

    Geroosterde zeebaars