Op het krijtbord: caponata met labneh, ratte-aardappeltjes met chorizo, en pizza-aubergine

10 september 2020

Deze gerechten kun je van 11 tot en met 16 september buiten onze vaste kaart om bestellen. Ze staan ook vermeld op het krijtbord boven onze open keuken.


Caponata met labneh en geroosterde amandel, € 7

Caponata is de Siciliaanse versie van de Franse ratatouille en de inheemse variant van de Napolitaanse ciambotta. Voor een caponata worden net wat andere ingrediënten gebruikt dan voor een ratatouille. Terwijl het in de regio Napels de gewoonte is om deze groentesalade niet koud op te dienen, maar in een stoofpotje. 

De Italianen voegen mozzarella toe aan dit voor- of bijgerechtje van onder meer aubergines, tomaat, kappertjes, amandelen en azijn. In Villa Augustus serveren we onze caponata met labneh, een kaasje dat we maken van uitgelekte, dikke yoghurt. De bereiding ervan is hetzelfde als die van hangop, met dit verschil dat er zout, olijfolie en citroen aan te pas komen. De labneh krijgt daardoor een smaak die je aan crème fraîche en mascarpone zal doen denken. 

In combinatie met de groenten uit onze moestuin levert het deze heerlijke schotel op, geknipt voor de (laatste?) warme zomerdagen die we komende week nog tegemoet kunnen zien. 


Ratte-aardappeltjes uit de tuin met chorizo en rozemarijn, € 7

Uit eigen tuin en tevens van de akkers van onze leverancier Landzicht in Strijensas: Franse ratte-aardappeltjes, geliefd om hun boterachtige structuur en nootachtige smaak. We blancheren ze kort in zout water, waarna ze samen met stukjes chorizo en uien langzaam in de houtoven worden gegaard. Een stevig, aards bijgerechtje als vooraankondiging van de herfst en geïnspireerd op de streekkeuken van de Elzas. 

 • Aubergines uit de moestuin van Villa Augustus: deze week in onze caponata en ook op de houtovenpizza. Op de foto: onze kok Daan!

  Aubergines uit de moestuin van Villa Augustus: deze week in onze caponata en ook op de houtovenpizza. Op de foto: onze kok Daan!

 • Ook op het krijtbord deze week: pizza met aubergine en parmezaanse kaas

  Ook op het krijtbord deze week: pizza met aubergine en parmezaanse kaas

 • In de houtoven geroosterde amandelen: een van de ingrediënten in de caponata met labneh

  In de houtoven geroosterde amandelen: een van de ingrediënten in de caponata met labneh

 • Ratte-aardappeltjes à l'Alsacienne met chorizo en uien

  Ratte-aardappeltjes à l'Alsacienne met chorizo en uien