Op het krijtbord: Williams-peer met mascarpone, linzensoep met tomaat en pizza met geitenkaas

4 september 2020

Deze gerechten kun je van 4 tot en met 10 september buiten onze vaste kaart om bestellen:  Williams-peer met mascarpone, linzensoep met tomaat en pizza met geitenkaas en walnoot. Ze staan ook vermeld op het krijtbord boven onze open keuken. Nieuw op de wisseltap: Juno van microbrouwerij Walhalla in Amsterdam. 


Williams-peer uit de houtoven met mascarpone en sinaasappel, € 6,50

We hebben zo’n rijke oogst aan Williams Bon Chrétien-peren dat we er deze week nóg een keer een gerechtje op het krijtbord mee presenteren. In augustus belegden we er een van onze houtovenpizza’s mee, ditmaal kan de peer het op het bord helemaal van zichzelf hebben. We roosteren hem even kort op het vuur en dienen hem op met mascarpone en sinaasappel. 

De ‘Williams’ kan bogen een indrukwekkend cv: het ras werd aan het eeuw achttiende voor het eerst uit zaad opgekweekt en verwierf instant-roem dankzij zijn bijzondere kwaliteiten: een smaak als fondant, sappig, smeltend en met een zoetzuur muskusaroma. Jean-Baptiste de La Quintinye (1626−1688),  de tuinman van Koning Louis XIV in Versailles, wijdde er een apart hoofdstuk aan in het illustere standaardwerk dat hij over hovenieren schreef. Behalve in gerechten doet de peer natuurlijk ook van zich spreken in alcohol. De Poire William is een van de lekkerste eau de vie’s die de Fransen van vruchten maken.


Soep van rode linzen met tomaat en gezouten citroen, € 7

Uit de kassen van Villa Augustus komen dan dit seizoen weer volop sappige, zoete tomaten. We verwerken ze onder andere in deze onweerstaanbaar lekkere soep van rode linzen en wat gezouten citroen.


Pizza met geitenkaas, balsemienhoning en walnoot, € 11

We hebben ze nooit allemaal geteld, maar chef Arthur van Brug van Villa Augustus schat dat er ondertussen zo’n 200 verschillende pizza’s op het repertoire van onze koks staan. We serveren deze variant deze week met Merlijn-geitenkaas uit de Weipoort, een groene buurtschap van kaasmakers bij Zoeterwoude, met balsemienhoning uit onze eigen imkerij, en walnoten van Landgoed Dordwijk.


Nieuw op de wisseltap: Juno

Walhalla is een microbrouwerij met een lijntje naar de wereld van de goden. Precies dezelfde bieren die zij in de hemel drinken, stromen ook uit de ketels van deze craftbier-brouwers in Amsterdam-noord, zo wil het verhaal op hun website. Hun kenmerk: krachtig, spannend en altijd dorstlessend. Walhalla Juno is een blond bier met een fris en fruitig karakter. Hallertauer Blanc- en Huell Melon-hop geven het bier een subtiel fruitig aroma. De Walhalla Juno heeft slechts 4,5 alcohol, is dorstlessend en eindigt in een licht bittere en droge afdronk.

Behalve de Juno hebben we op de wisseltap ook nog de Zonnesteek, een meibok/pale ale-blondje met een alcoholpercentage van 6 procent. De mannen van de Utrechtse brouwerij VandeStreek zeggen er dit over: 'Dit is hoe de zon volgens ons smaakt. De dagen duren langer en die extra zon kan je goed gebruiken! Een fris bier, perfect om mee af te koelen.'



 


  • Kok Rens met de perenoogst uit de boomgaard

    Kok Rens met de perenoogst uit de boomgaard

  • Terry verwerkt de cavolo nero voor in de linzensoep

    Terry verwerkt de cavolo nero voor in de linzensoep

  • Williams-peer uit de houtoven

    Williams-peer uit de houtoven

  • Linzensoep met palmkool en tomaten uit de kas

    Linzensoep met palmkool en tomaten uit de kas