Op het krijtbord: Williams-peer met mascarpone, linzensoep met tomaat en pizza met geitenkaas

4 september 2020

Deze gerechten kun je van 4 tot en met 10 september buiten onze vaste kaart om bestellen:  Williams-peer met mascarpone, linzensoep met tomaat en pizza met geitenkaas en walnoot. Ze staan ook vermeld op het krijtbord boven onze open keuken. Nieuw op de wisseltap: Juno van microbrouwerij Walhalla in Amsterdam. 


Williams-peer uit de houtoven met mascarpone en sinaasappel, € 6,50

We hebben zo’n rijke oogst aan Williams Bon Chrétien-peren dat we er deze week nóg een keer een gerechtje op het krijtbord mee presenteren. In augustus belegden we er een van onze houtovenpizza’s mee, ditmaal kan de peer het op het bord helemaal van zichzelf hebben. We roosteren hem even kort op het vuur en dienen hem op met mascarpone en sinaasappel. 

De ‘Williams’ kan bogen een indrukwekkend cv: het ras werd aan het eeuw achttiende voor het eerst uit zaad opgekweekt en verwierf instant-roem dankzij zijn bijzondere kwaliteiten: een smaak als fondant, sappig, smeltend en met een zoetzuur muskusaroma. Jean-Baptiste de La Quintinye (1626−1688),  de tuinman van Koning Louis XIV in Versailles, wijdde er een apart hoofdstuk aan in het illustere standaardwerk dat hij over hovenieren schreef. Behalve in gerechten doet de peer natuurlijk ook van zich spreken in alcohol. De Poire William is een van de lekkerste eau de vie’s die de Fransen van vruchten maken.


Soep van rode linzen met tomaat en gezouten citroen, € 7

Uit de kassen van Villa Augustus komen dan dit seizoen weer volop sappige, zoete tomaten. We verwerken ze onder andere in deze onweerstaanbaar lekkere soep van rode linzen en wat gezouten citroen.