Op het krijtbord: de Swingers-geuze en de White Bastard

10 juli 2020


Deze week op het krijtbord van Villa Augustus, twee nieuwe bieren: de Oedipus Swingers Lemon Gose en de Frankendael White Bastard. 

Een Amsterdamse geuze

De Swingers Lemon Gose is een geuze met een laag alcoholpercentage (4%). Door de toevoeging van de zeer populaire hop Citra verkrijgt het biertje zijn complexe, fris-zure en ook een tikje zoute afdronk.  Een geuze is het resultaat van een procedé waarbij jonge en oude ‘lambieken’ met elkaar worden vermengd. 

Een kenmerk van lambiekbier is dat het door spontane gisting met wilde gisten uit de natuur ontstaat. Van oudsher is het ‘terroir’ van het Belgische Pajottenland bepalend voor de smaak van de soort. Een zoete variant van een geuze-lambiek is de bekende kriek-lambiek, waarbij kersen (‘krieken’) aan het bier worden toegevoegd.

De Swingers Lemon Gose is de eerste variant van Nederlandse herkomst. De Amsterdamse brouwerij Oedipus had er aanvankelijk de naam Salty Dick voor bedacht, maar die wierp voor menig bierliefhebber klaarblijkelijk toch een te hoge drempel op. Het bierpanel van Villa Augustus was unaniem in zijn keus om de Swingers Lemon Gose deze week in ons restaurant te introduceren: ‘geweldig’. 

Eigenzinnig zomerbiertje

De White Bastard van de, eveneens Amsterdamse, brouwerij Frankendael is een troebel witbier (5,5 %), met onder andere zest van de limoenschil en de Siciliaanse Bastardoni-cactusvijg als ingrediënten. Kenners typeren de ‘bastard’ als een eigenzinnig, dorstlessend zomerbiertje dat zich prima laat combineren met bijvoorbeeld vis, schaal- en schelpdieren en lichte, romige kazen.