Zomer op de menukaart en in de tuinen van Villa Augustus

1 juli 2020

Zomer in Villa Augustus. Kom de lekkerste groenten en kruiden van het seizoen proeven in ons restaurant in het pompgebouw of - zolang het nog kan! - in onze pop-up in de Limonaia. Kies in het pompgebouw uit de gerechten op onze nieuwe kaart, of ga voor het vaste menu van antipasti vari in de Limonaia, het sfeervolle winterverblijf van onze citroenen midden in de moestuin. Bij mooi weer kun je op allebei die plekken uiteraard ook op de terrassen lunchen of dineren.

Van de zomerkaart van het restaurant serveren we de komende weken onder andere:


Antipasti vari, 14,50

Een assortiment van vis, schaaldieren, charcuterie, een huisgemaakte tapenade, en groenten en kruiden uit eigen tuin. Afhankelijk van het aanbod van onze leveranciers wisselt de samenstelling ervan. Je kunt het bordje heel de dag door in het restaurant (en ook in de Limonaia) bestellen.


Ceviche van Noordzeevis met groenten uit de tuin,  € 12

Was het nog maar een paar jaar geleden een tamelijk onbekend gerecht in Nederland, tegenwoordig eten we ook hier ceviche alsof we nooit anders hebben gedaan. De rauwe-visschotel komt uit Peru en stond daar vermoedelijk aan het begin van onze jaartelling al op het menu van de bevolking. Sindsdien is de bereiding ervan in de basis altijd dezelfde gebleven, al blijft het per persoon en per restaurant verschillen welke ingrediënten ervoor worden gebruikt. 

Het basisprincipe is dit: snijd wat vis in stukjes, marineer ze eventjes in een marinade die in elk geval citrussap bevat, serveer ze vervolgens met toevoeging van wat groentetjes en kruiden op het bord, en klaar is Kees. Allereerste vereiste is wel dat de vis dagvers is. Citroen of limoen zorgen er weliswaar voor dat de eiwitten erin stollen, maar ze doden niet de bacteriën in exemplaren die te lang in de vitrine of de koelkast hebben gelegen. De soortkeuze is een kwestie van aanbod en smaak. Mul, tonijn, zeebaars, wijting, tong, kabeljauw, makreel, inktvis, garnalen: alles kan. 

Dan het geheim van de (thuis)kok zelf. Het eindresultaat van ceviche staat of valt met de vloeistof waarin de vis ondergedompeld is geweest. Afhankelijk van zijn dikte moet dat één tot zes minuten. Die marinade wordt de tijgermelk genoemd. Anders dan de naam wil doen geloven, heeft die met zuivel noch met een product van wilde katten iets te maken. Behalve het zuur en het blad van limoen, citroen of yuzu kunnen in tijgermelk olijfolie, uien, chilipoeder, rode peper, gember, koriander en vele andere kruiden en specerijen worden verwerkt. Als gezegd heeft elke keuken daarvoor haar eigen receptuur. Chef Arthur van Brug serveert zijn ceviche met onder andere goudsbloem, dungesneden courgetjes en andere fijne groenten en kruiden uit de eigen moestuin.