Lente! Het tuinseizoen kan eindelijk van start
21 maart 2018Tuinders moeten het als mensensoort in belangrijke mate hebben van hun geduldige aard. Toch konden we ze de afgelopen weken nog wel eens diep horen zuchten. Het startsein van het nieuwe tuinseizoen liet deze maand per slot van rekening wel erg lang op zich wachten. Met een paar perioden van stevige vorst en een gemiddelde temperatuur van 4.2 graden bleef het in maart tot dusver veel te koud voor de tijd van het jaar.
Gelukkig maar dat de zon sinds een paar dagen een tandje bij zet, zodat de handen in de moestuin nu alsnog uit de mouwen kunnen. De planten- en bloemenbedden zijn intussen al bemest en belucht. De eerste zaadjes en de stekken van de vroege groenten kunnen de aarde in. Het zijn de voorboden van de lente. Met de tuinman en de kok van Villa Augustus maken we een eerste inspectierondje.
Hoe ligt de tuin er op de drempel van dit voorjaar bij? Tuinman Daan: ‘De druiven in de kassen en de appels en peren in de boomgaard zijn alle gesnoeid. Dat geldt ook voor de vijgen, de kweeperen en de leibomen, met uitzondering van de perziken. Net als de prunussen, de kersen en de pruimen, worden die pas gesnoeid wanneer ze in volle bloei staan, halverwege april. De groentebedden zijn bijna zover dat ze weer in gebruik kunnen worden genomen. Nog een paar droge dagen en dan frezen we de grond. Meteen erna gaan we inzaaien, de aardappels poten en de zaailingen uitplanten. In de kas staan onder andere de radijsjes, spinazie, snijbiet, rucola, erwten, snijbiet, paksoi, bloemkool, de zomerprei en andijvie al klaar.’
Het koude weer heeft in de tuin tot enige vertraging geleid. Heeft dat gevolgen voor de tuinder? Daan: ‘Doordat we wat achterlopen, komen de werkzaamheden die we in maart en april moeten uitvoeren een stuk dichter op elkaar te liggen. Dat kan consequenties hebben voor de teeltopvolging in de bedden. Je kunt geen nieuw plantgoed in de koude grond zetten als die plek wordt ingenomen door groenten die nog niet volgroeid zijn. In dat geval moeten we op zoek naar oplossingen. Daar komen we wel uit. Het hoort erbij in een tuin. Je werkt met de natuur, dus je hebt niet alles zelf in de hand.’
Wanneer mogen we wát als eerste gewas uit de tuin verwachten? Daan: ‘Als vanouds de daslook. Die doorstaat de winter altijd met gemak. Nog hooguit een weekje en dan zul je hem ongetwijfeld terugvinden in een aantal gerechten van Villa Augustus. De rabarber en de zeekool hebben nog wat meer tijd en warme dagen nodig; die beginnen nu pas op te komen. Maar mooi om alvast naar uit te kijken.’
Verandert er wat in moestuin van Villa Augustus in 2018? Chefkok Arthur van Brug: ‘Jazeker. We gaan ons nog meer toeleggen op de teelt van kruiden, zowel in volume als in diversiteit, zodat we het hele jaar door kruiden als kervel, peterselie en dragon kunnen verwerken in de salades van het restaurant. Ik heb ook gevraagd om een grotere variëteit aan slasoorten uit de tuin, en we hebben met elkaar afgesproken dat we die zo vroeg mogelijk gaan oogsten. Heel jonge postelein, landkers en rucola combineren in hun frisheid optimaal met wat sterkere bladgewassen als snijbiet en zuring.’
-
Tuinvrouw Agaath aan het werk in de tuin
-
Zaailingen onder bedruppeld glas in de kas
-
Ook hotelpoes Julius neemt het ervan op de eerste lentedag
-
Tuinvrouw Chris in de bloemperken van Villa Augustus