Oproep!

9 oktober 2024

De watertoren in de jaren twintig van de vorige eeuw. Foto KLM Aerocarto.

Vanaf dit najaar duiken we op dit blog in de geschiedenis van onze watertoren en het tegenoverliggende pompgebouw. Voordat we deze twee rijksmonumenten in 2007 als Villa Augustus heropenden, voorzagen ze het Eiland van Dordrecht bijna een eeuw lang dagelijks van schoon kraanwater. In een serie korte artikelen gaan we, binnenkort op deze plek, wat dieper in op dat roemrijke verleden.

Zo valt er bijvoorbeeld nog veel te vertellen over de architectuur van watertorens in Nederland, en die van ons in het bijzonder. Het is tenslotte een van de weinige in zijn soort waarin ook het personeel van een waterleidingbedrijf konden worden gehuisvest. Pas in 2001 verliet Jan Verschuren, de laatste werknemer van de watertoren van Villa Augustus, zijn woning op de tweede en derde etage van wat tegenwoordig ons hotel is.

Stuur een e-mail

Helaas, Jan Verschuren leeft niet meer, maar wat zou het mooi zijn als we voor onze serie nog mensen zouden kunnen spreken met hun eigen verhaal over onze voormalige ‘waterfabriek’. Wie weet heeft u familie, vrienden of kennissen die er ooit werkten/woonden, bent u mogelijk zelf op het terrein werkzaam geweest of opgegroeid, of speelde u er ooit als buurtkind. In dat geval zouden we het zeer op prijs stellen als u ons hierover te woord zou willen staan! Namens de redactie van Oogst, Wim de Jong, e-mail: [email protected]


Foto Regionaal Archief Dordrecht


De bassins in het pompgebouw, nu het restaurant van Villa Augustus. Foto Regionaal Archief Dordrecht/collectie Stijns.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


  • Foto KLM Aerocarto

    Foto KLM Aerocarto