De herontdekking van de quiche

2 oktober 2023


In de markt van Villa Augustus behoort hij al sinds jaar en dag tot de gerechten die bezoekers het vaakst mee naar huis of  hun werk nemen. Aan onze eettafels moesten de fervente liefhebbers er wat langer op wachten. Pas in november 2019 debuteerde de quiche op onze lunchkaart. Maar ook daarop deed hij het, zoals verwacht, meteen uitstekend. 

Culinair relikwie?

Dat nam niet weg dat het onze keuken tevoren wel wat moeite had gekost om dit klassieke hartige taartje aan het menu toe te voegen. Heel wat jonge koks in ons team beschouwden de quiche immers als een culinair relikwie uit de jaren zestig en zeventig. Het tijdperk waarin het merendeel van hun ouders voor het eerst – en nog heel voorzichtig ­– met de Franse keuken kennismaakten. En zo’n ouderwets gerechtje hoefde je, na ruim een halve eeuw, dan toch nog eens niet opnieuw op het repertoire van je restaurant te zetten?

Comeback geslaagd

Enfin, toenmalig chef Arthur van Brug van Villa Augustus zag er uiteindelijk wel degelijk een uitdaging in. Met paté-en-croûte-deeg en een vulling van roquefort, zacht geroosterde en in witte wijn afgebluste winterprei creëerde hij vier jaar geleden zijn eigen variant van het Lotharingse oer-taartje. We serveerden het met een salade van walnoten, geroerbakte boerenkool, palmkool en savooiekool. In de keuken was daarmee het pleit gewonnen. Comeback uit the sixties geslaagd. Spannend man, quiche!

De quiche van Walter

Anno 2023 heeft op zijn beurt ook leidinggevend kok Walter Sleicher zijn stempel op onze huis-quiche gedrukt. Die is deze herfst van zelfgemaakt krokant korstdeeg en met comté-kaas uit de Jura, geroosterde boerenkool, paddenstoelen en kleurrijke stukjes pompoen als belangrijkste ingrediënten. De stevige punt is verder versierd met de laatste, allerschattigste bloemetjes uit onze moestuin. Een feesttaartje alleen al om naar te kijken, en echt, precies zo smaakt het ook. 

 


  • De quiche van Walter, herfst 2023

    De quiche van Walter, herfst 2023

  • De quiche van Arthur, herfst 2019

    De quiche van Arthur, herfst 2019