Hop Yeah: een IPA gebrouwen door een huisarts, een directie-assistent en een dominee

7 juli 2023

Nieuw deze week op onze wisselkaart: Hop Yeah. Een West Coast-IPA van Wildebras Bierbrouwers uit Utrecht. Primeur: de Hop Yeah is hun eerste biertje dat, behalve in een aantal speciaalzaken en op festivals, ook in een restaurant wordt geschonken. Proef deze IPA en je snapt meteen waarom we hem in Villa Augustus graag op de tap wilden zetten. 

Nano

Wildebras is geen ‘micro’- maar een ‘nano’-brouwerij, dus als startup in de productie van craftbiertjes nóg een tikje bescheidener. Het is ook pas sinds vorig jaar dat oprichters Lotte Wakkie en Victor van der Have met hun bedrijfje staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daar staat tegenover dat ze als liefhebbers daarvoor al over een ruime ervaring in het drinken en brouwen van speciaalbieren beschikten. 

Victor en Lotte 

Dertien jaar geleden leerden ze elkaar als buren in een Utrechtse studentenflat kennen. Het was niet alleen hun hart dat bij die eerste ontmoeting oversloeg, want al snel bleek ook hun gedeelde liefde voor ambachtelijk bier toekomstperspectieven te bieden. Samen begonnen ze eerst zelf in huis met zelfgemaakte recepten te experimenteren, terwijl beiden tegelijkertijd ook een opleiding tot internationaal biersommelier afrondden. 

In januari van dit jaar kon vervolgens een nieuwe, belangrijke stap worden gezet met de verhuizing van hun 60-liter-ketels naar een eigen pandje op een broedplaats voor creatieve, Utrechtse ondernemers. Hun Hop Yeah werd daar eerst nog in kleine hoeveelheden voor vrienden en kennissen, voor een bierfestival en enkele winkels gebrouwen. Maar inmiddels is de ‘fanbase’ van deze IPA al zo groot dat voor een grotere productie ervan moest worden uitgeweken naar Weesp. 

Bierbrouwer én dominee

In een voormalig protestants kerkgebouw in dat plaatsje brouwen de dominees annex brouwers van De Wispe de Hop Yeah nu in opdracht van Lotte en Victor. Leuk detail: een van die twee geestelijken is ook nog steeds voorganger in zijn gemeente. Overigens combineren ook Lotte en Victor zelf het bierbrouwen nog met ‘echte’ banen. Lotte is huisarts-in-opleiding, en Victor is directie-assisent. Gemiddeld kunnen ze ieder ondertussen zo’n tweeënhalve dag per week vrijmaken voor Wildebras en het vrije ondernemerschap. 

De Hop Yeah is als gezegd een West Coast IPA, al is het Utrechtse biertje hier ook een weer een eigenzinnige stijlvariant op. De overeenkomsten met de India Pale Ales van de Amerikaanse westkust zijn de bittere en bloemige hoparoma’s, een kenmerkend verschil is dat voor de Hop Yeah gisten zijn gebruikt die het bier troebel houden. Het recept is van Lotte. Toen ze het proefden, waren ze  er niet onmiddellijk van overtuigd dat ook anderen het lekker zouden vinden. Zou de bitterheid ervan bij meer mensen in de smaak vallen? 

 Nieuwe mijlpaal

Victor: ‘Dat de Hop Yeah door kenners wel degelijk enthousiast is ontvangen, is natuurlijk een mijlpaal. De volgende die zich aandient, is dat het bier nu in Villa Augustus op de wisselkaart komt. Lotte en ik komen uiteraard eten als het zover is. We zijn tenslotte benieuwd naar de reacties die we mogelijk van andere gasten krijgen. Dat is het leuke van bierbrouwen en het wereldje daaromheen. Je staat voortdurend open voor de feedback van anderen, omdat je altijd wil kunnen blijven experimenteren en variëren in wat je brouwt.’

Een ander, nog wat verder in het verschiet gelegen doel dat Lotte en Victor voor ogen hebben: een goedlopende brouwerij plús een eigen eetcafé of restaurant waar hun speciaalbieren zich optimaal laten smaken met de schotels die er worden geserveerd. ‘In geval van wijn is het voor iedereen heel vanzelfsprekend, maar foodpairing met speciaalbier heeft nog wel een weg te gaan. Dat laat zich in al zijn verscheidenheid ook uitstekend combineren met uiteenlopende gerechten. Je ziet hier en daar al in de horeca dat ook biersommeliers aan je tafel komen. Maar daar ligt voor ons zeker nog wel een uitdaging.’

 

Pixel art

Tot slot: geen micro- of nanobrouwer die niet ook veel werk maakt van de naamgeving en het artwork van zijn etiketten. Dus ja, dat geldt ook voor Wildebras Bierbrouwers. Victor: ‘Lotte en ik hebben gekozen voor pixel art. Daarmee brengen we een ode aan de videogames uit onze jeugd. Denk aan Super Mario, Lemmings en Commander Keen. Indirect verwijst die vormgeving ook naar de personen die we privé zelf zijn. Spelende mensen in verhalen bedenken en vertellen, in theatermaken, in alles. Wat er als beginnende bierbrouwers verder ook nog allemaal op ons pad mag komen: we hopen dat we óók in dit bedrijfje kunnen blijven spelen.’

 

 Meer lezen over deze brouwerij: https://wildebrasbierbrouwers.nl

Instagram: @wildebras_bierbrouwers


  • Victor met een glas Hop Yeah

    Victor met een glas Hop Yeah