Nieuw in Villa Augustus: de koffies van A Matter of Concrete

22 februari 2023


Rob Clarijs in Villa Augustus

Mocht je het als koffieliefhebber intussen al zelf niet hebben gemerkt: we zijn deze week in Villa Augustus overgestapt op een nieuwe leverancier van onze bonen. Rob Clarijs van A Matter of Concrete Coffee in Rotterdam heeft het stokje overgenomen van Bitter & Real. De eigenaren van deze Dordtse branderij, Laura van der Have en Minos Eigenheer, besloten nieuwe wegen in te slaan en zijn onlangs definitief met hun bedrijf gestopt.

 In Rob hebben we een waardige opvolger van ze gevonden. In 2019 won hij als brander de Coffee Masters London, waarna het hard ging. Zijn specialty coffees worden nu in koffiebars in heel de wereld gedronken, van Engeland tot San Francisco, en van Hongkong tot Canada. A Matter of Concrete is heel toepasselijk gevestigd in de Van Nellefabriek in zijn woonplaats. 

Daar is Rob overigens een flink deel van het jaar niet, want zoals het fervente koffie-importeurs betaamt is hij altijd en overal op zoek naar bonen van de hoogste kwaliteit en de allerbeste smaak. Zo is hij nog maar net terug van een reis door Midden-Amerika om daar nieuwe contacten te leggen met telers en exporteurs. In dit verhaal legt Rob uit hoe hij zijn koffies selecteert en welke daarvan hij nu aan Villa Augustus levert.

Koffie met expressie | ‘Ik heb mijn assortiment specialty coffees onderverdeeld in twee categorieën. ‘Classic’ en ‘Uncommon’. Onder de classics vallen de koffies die je heel de dag door kunt drinken. De uncommon-koffies hebben als voornaamste kenmerk dat ze je verrassen. Of dat nu door hun eigenzinnige smaak is, door hun origine, hun zeldzaamheid of door de specifieke manier waarop ze zijn gebrand – je proeft niet wat je eigenlijk had verwacht. Het zijn uitgesproken koffies, koffies met een expressie.’

 

Koffie in Villa Augustus | ‘Klanten in het hogere segment van de hippe, buitenlandse koffiebars waaraan ik lever, stellen andere eisen aan hun koffie dan de gasten van Villa Augustus. We hebben met jullie team dan ook lang en goed nagedacht over de classics die we er nu serveren. We hebben gekozen voor twee vriendelijke koffies die voldoen aan de hoge kwaliteitsstandaard die jullie voor alle producten in het restaurant hanteren. Bestel er een kopje van en je weet meteen dat je zulke koffie in de supermarkt niet zult vinden.’

Een Colombiaan & een blend | ‘Voor de filterkoffie van Villa Augustus zijn we uitgekomen op een zachte, Colombiaanse koffie met een licht zoetje, wat aciditeit en tonen van citrus, zónder dat die overheersen. De espresso is een blend van bonen uit Brazilië, Colombia en Ethiopië, met tonen van amandel en wat citrus. Ook weer heel toegankelijk, maar tevens met een twist. Bijzonder en tegelijkertijd niet zo heftig dat je met een half kopje ook meteen aan je taks zit.’

Duurzame productie | ‘Vrijwel alle specialty coffees komen uit biologische teelt. Ze zijn alleen niet als zodanig gecertificeerd, omdat zo’n predikaat altijd duur is en feitelijk niets bijdraagt aan de eerlijke beloning waar telers en plukkers recht op hebben. Daarom is direct trade met die producenten voor mij van meer belang. Ik koop mijn bonen bij henzelf in, of hooguit met één exporteur als tussenpersoon. Mijn klanten hechten ook sterk aan die traceerbaarheid van hun koffie. Dat geldt niet enkel voor grote afnemers en koffienerds, want ook bij het grote publiek is zeer veel meer gaan verdiepen in de wereld van de koffie.’

De thuistrend | ‘Ik denk dat de coronalockdowns daarin een grote rol hebben gespeeld. Tijdens de pandemie beseften veel mensen dat ze ineens de deur niet meer uit konden om ergens een goede kop koffie te gaan drinken. Van het een kwam het ander. Door de omstandigheden gedwongen werd thuis eerst een goede espressomachine aangeschaft, waarnaar men op zoek ging naar koffie van een bijbehorende kwaliteit. Dat is een trend die nog steeds nabonst. Ik merk het in mijn webshop.’


Deskundige barista’s | ‘Anders dan in veel andere zaken van dezelfde grootte werkt Villa Augustus niet met volautomatische koffiezetmachines, maar wordt elk kopje gezet op een machine die gewoon net zo duur is als een auto. Dat verschil merk je uiteraard ook, mede dankzij de barista’s die zo’n apparaat kunnen bedienen. Het is een vak, want de koffies die je ermee maakt hebben alle hun eigen recept. Je hebt barista’s met kennis van zaken nodig om dat te bewaken.’

Koffies met nummers | ‘Ik heb al mijn koffies een eigen nummer gegeven omdat de praktijk uitwijst dat klanten dat gemakkelijker onthouden dan de naam ervan. Honderden, nee duizenden plantages heten Esperanza, Santa Maria of Santa Rita. Je vindt ze door heel Zuid-Amerika, net zoals alle telers Diego of Patrizia lijken te heten. Dus dat schept alleen maar verwarring als je een kelner of mij moet uitleggen welke koffie je nou ook alweer lekker vond. Voor een koffie van A Matter of Concrete hoef je alleen maar te zeggen: doe mij maar weer die 4.’

 

De twee geselecteerde koffies van Rob Clarijs zijn ook verkrijgbaar in de markt van Villa Augustus. Een pot bonen van 300 gram kost € 12,70.

Meer informatie over zijn bedrijf vind je hier.

 

 


  • Rob Clarijs

    Rob Clarijs

  • Hoofdkelner Judith met een rondje koffie

    Hoofdkelner Judith met een rondje koffie