Op de bierkaart: Purper van brouwerij Nevel

5 november 2022


Fervente liefhebbers weten genoeg als we weer een biertje van microbrouwerij Nevel in Nijmegen op de kaart hebben. Er zijn fans die er in het restaurant speciaal voor aanschuiven, want de smaak en geur ervan laten zich in niets vergelijken met doorsnee tap- en flesbier. Ten grondslag daaraan ligt de eigenzinnige werkwijze van Nevel-oprichters Mattias Terpstra en Vincent Gerritsen. 

 Ze brouwen de bieren in hun assortiment alleen met wilde gisten, en ook alleen met gebruikmaking van onbespoten ingrediënten. Het benodigde fruit, de kruiden en het graan zijn bovendien steevast afkomstig van boeren en tuinders uit hun directe omgeving. Toegewijde producenten die, net als Terpstra en Gerritsen zelf, biodiversiteit hoog in het vaandel hebben.

'Mensen opnieuw verbinden met de natuur, en daarmee naar de bron waar al ons eten en drinken vandaan komt' – dat is de missie van Nevel. En, zoals de dichter Kloos het al min of meer verwoordde: mooi als zo’n streven gepaard gaat met de fantastische biertjes die de brouwerij in kleine batches op de markt brengt. Zo is er nu Purper, gemaakt van boekweit, lavendel en ariona- ofwel appelbessen. 

'Ouderwets gezellig'

De brouwers zeggen met het biertje ‘iets ouderwets gezelligs’ te hebben gebrouwen. ‘Dit bier laat zich namelijk het best omschrijven als een bezoek aan je liefste oma in je kindertijd. Speciaal voor jou bakte ze pannenkoeken met stroop en kaneel, terwijl op de vensterbank een verse appeltaart stond af te koelen. In de gang lag een oud perzisch kleed, in haar linnenkast vond je kleine zakjes met potpourri, en in de tuin groeiden rozen en lavendel. Al deze huiselijke geuren en smaken vind je terug in Purper, misschien wel het meest nostalgische bier dat je ooit hebt geproefd.’

Purper heeft in totaal acht maanden op hout gerijpt. Aan de arionabessen dankt het bier zijn frisse zuurtje en uiteraard zijn paarse kleur. De grote hoeveelheden tannines in het fruit verlenen de Purper zijn body en complexiteit. Het alcoholpercentage bedraagt 4,8 procent. In Villa Augustus schenken we Purper in flessen van 37 cl à € 14, dus leuk om een glas ervan met elkaar te delen. 


True pricing-principe

Waarom bovengenoemde, stevige prijs voor een Purper-biertje? Op de website van Nevel lichten Mattias Terpstra en Vincent Gerritsen de reden hiervoor toe: 

‘We hebben als brouwerij altijd gepleit voor een zo eerlijk mogelijke prijs voor ons bier. We proberen hier altijd openlijk over te communiceren. Om tot een eerlijke prijs te komen, hanteren we als brouwerij het ‘true pricing’-principe: een echte prijs is de marktprijs plus de sociale- en milieukosten van een product. 

Dat betekent dat we zo lokaal mogelijk inkopen om de C02- uitstoot te reduceren, maar ook dat onze leveranciers, boeren e.a. een zo eerlijk mogelijke prijs ontvangen voor hun duurzame producten en/of diensten. Ook willen we de natuur zo min mogelijk schaden door met de seizoenen mee te brouwen en niet meer te oogsten dan nodig is. Het zorgt ervoor dat ons bier in verhouding duurder is dan de meeste andere bieren. Je betaalt namelijk niet alleen voor het bier, maar dus ook voor de sociale- en milieukosten.’

Meer over brouwerij Nevel lees je hier.

 

 

 


  • Koks Anouk en Daan genietend van een glas Purper in het restaurant van Villa Augustus

    Koks Anouk en Daan genietend van een glas Purper in het restaurant van Villa Augustus

  • Kelner Joni

    Kelner Joni