Ze zijn er weer: de lekkerste appels en peren uit de Hoeksche Waard

19 oktober 2022


Gaëlle met haar collega-vrijwilligers Jan en Leen in de voorraadkamers van Villa Augustus

Ieder jaar kopen we een flink deel van de oogst op uit de hoogstamboomgaarden van de nabijgelegen Hoeksche Waard. Vrijwilligers van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL) zijn nu net klaar met de pluk ervan. Aan de keukendeur van Villa Augustus bezorgden ze vorige week liefst duizend kilo aan appels en peren. Je kunt ze de komende maanden terugproeven in de fruittaarten van onze bakkerij, in de markt en natuurlijk in diverse hoofd-, lunch- en bijgerechten van de keuken.

Gaëlle Cagé is namens het HWL de vaste leverancier ervan. Van juli tot en met september is ze samen met z’n twintig andere Hoekschewaarders dagelijks in touw geweest om de oogst binnen te halen. Ze maken er deels hun eigen natuurzuivere sap van, bestemd voor de verkoop in de twee bezoekerscentra van de vereniging: Klein Profijt in Oud-Beijerland en Het Nationaal Landschap Centrum in Numansdorp. Op zijn beurt gaat de rest van de opbrengst elk seizoen opnieuw met kratten tegelijk naar Villa Augustus.

 Veertig variëteiten

Hiermee weten we ons al jaren verzekerd van de lekkerste appels en peren waarop we de hand kunnen leggen. Want een beetje liefhebber weet toch dat de smaak en sappigheid van hoogstamfruit zich in niets laten vergelijken met die van hun soortgenoten in de supermarkt. In onze eigen boomgaard en die in onze zustertuin op Landgoed Dordwijk telen we zelf al jaren een aantal bijzondere hoogstamrassen, en dan telt de Hoeksche Waard nog eens een veertigtal andere variëteiten, alle eveneens met hun eigen smaken en toepassingen. 

 Zo worden onder andere de Goudreinette, de Ponds Peer, de Zoete Brederode, Winterriet, de Gieser Wildeman, de Yellow Transparante, de Groninger Kroon, de Brabantse Bellefleur, de James Grieve, de Triomphe de Vienne en de Zigeunerin nog in de Hoeksche Waard (nationaal landschap sinds 2006) gekweekt. Ze groeien er op in de tuinen van particulieren, maar staan ook langs de openbare weg op de Zuiddijk en op de Ritselaarsdijk, ofwel de ‘Appeldijk’ in de volksmond. 

Gasten van Villa Augustus krijgen in de moesttuin alvast een voorproefje van de nieuwe oogst

De  bomen van de 19 verschillende rassen op laatstgenoemde plek werden in de jaren zeventig heraangeplant. Ter wille van de schaalvergroting in de landbouw waren indertijd vrijwel alle hoogstamboomgaarden op het eiland al rigoureus gerooid. Maar op initiatief van een berouwvolle wethouder is op de Appeldijk – en in een tijdspanne van een halve eeuw – weer iets van het oorspronkelijke cultuurlandschap van de Hoeksche Waard in ere hersteld. De rijen bomen langs deze dijk tussen Strijen en Binnenmaas worden sinds 17 jaar door het HWL beheerd.

Je eigen hoogstamfruitboom

Gaëlle heeft er goede hoop op dat diezelfde Hoeksche Waard op termijn weer veel meer hoogstamfruit zal tellen. ‘De belangstelling voor de bomen zelf, maar ook voor ons werk in de vereniging neemt toe. De appel- en perenbomen die door leden van onze werkgroep Fruit en sap zijn geënt, waren meteen verkocht toen we er in ons kwartaalblad melding van maakten. Mensen willen klaarblijkelijk weer graag een mooie fruitboom in hun tuin. Ook gespecialiseerde kwekerijen merken het. Wie er voor de aanschaf van een hoogstamboom aanklopt, kan er niet vroeg genoeg bij zijn. De vraag ernaar overtreft ineens het aanbod.’

Meer informatie over  de appels en peren van Villa Augustus vind je op ons blog onder andere hier en hier.