Een zwoele lente-avond in de Limonaia

8 juni 2020

De tuinen van Villa Augustus zijn deze weken op hun mooist. Combineer een wandeling langs alle bomen, bloemen, kruiden en groenten met een lunch of diner in de Limonaia. We hebben de kas van onze citroenbomen nu tijdelijk ingericht als tweede restaurant. Zeker op een warme lentedag, als ook de deuren naar het terras open zijn, is het een heel bijzondere ervaring om er met je gezelschap neer te strijken. Alsof je in een Italiaans landhuis op vakantie bent (en nóóit meer naar huis terug wil).


Onze koks Daan en Barry

Het interieur van Limonaia is ontworpen door Dorine de Vos, die ook verantwoordelijk is voor de aankleding van de hotelkamers, de lobby, het restaurant in het pompgebouw en de markt van Villa Augustus. Waarschuwing vooraf: de kans is niet gering dat een of meer van je tafelgenoten over die inrichting zó enthousiast zijn dat ze nog tijdens de maaltijd ‘even’ verdwijnen om overal rond te kunnen kijken.


Antipasti vari, ossobuco en makreel

Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn, kunnen hotelgasten en alle andere bezoekers van Villa Augustus elke dag in de Limonaia aanschuiven . We serveren er 's middags en avonds een assortiment antipasti vari, waaronder Le Puy-linzen met pecorino en dungesneden rib-eye, een vegetarische salade met wisselende seizoensgroenten, kruiden en goudsbloemen uit eigen tuin, een een bordje rauwe zwaardvis met gezouten citroen, en quiche van onze bakkerij. Alleen de salade uit eigen tuin voor de lunch bestellen kan ook.

Voor het diner voegen we daar een hoofdgang met vlees, vis en een vegetarisch gerecht aan toe. Op het Limonaia-menu deze weken: ossobuco met gremolata, een vegetarische schotel op basis van kikkererwten, geroosterde aubergines, een salade van groenten en kruiden uit de tuin, en gegrilde makreel met groene asperges. Het vlees in Villa Augustus is afkomstig van biologische slagerij De Groene Weg. Onze vis is MSC-gecertificeerd en wordt geleverd door Koninklijke Schmidt Zeevis in Rotterdam.

Sylvia Geerlings

Natuurwijnen

Zowel in het restaurant in het pompgebouw als in de Limonaia schenkt onze vinoloog Sylvia Geerlings onder meer een aantal natuurwijnen bij de antipasti vari en het menu. We sluiten ermee aan bij een ontwikkeling die zich nu wereldwijd aftekent: de uitgesproken voorkeur van een jonge generatie wijnmakers  voor organische wijnen die zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gemaakt,  en die – anders dan biologische wijnen – ook zonder chemische toevoegingen op het vat rijpen. 

Je proeft het verschil met een 'gewone' wijn direct in het glas. Tot voor een aantal jaren geleden, toen de trend zich nog maar net aankondigde, was dat vooral vanwege het nogal boerse karakter van een natuurwijn, die wel eens kon ruiken naar een stal. Maar vandaag de dag kan een groot deel van het segment zich moeiteloos meten met de beste wijnen die op traditionele wijze worden gemaakt. 

Een mooie natuurwijn is net zo elegant, hij laat zich even gemakkelijk als aperitief drinken als dat hij zijn mannetje staat in een wijnarrangement. En je hoeft niet per se een kenner te zijn om er de specifieke druiven en de puurheid van de ambachtelijke werkwijze in te herkennen. Bijkomend voordeel: door de afwezigheid van conserveringsmiddelen in natuurwijn heb je de ochtend erop ook minder of geen last van hoofdpijn als je er iets te veel van drinkt.


Tip: bestel bij de antipasti vari een fles of glas La Combe au Mas, een frisse, witte natuurwijn uit de Franse Ventoux met hints van perzik en witte bloemen, en kies bij het hoofdgerecht dan voor de Spaanse Almate-Tempranillo, die met zijn kruidigheid prima past bij de zachtgegaarde kalfsschenkel. 


Taart, kaas en espresso na

Zowel overdags als 's avonds is er in de Limonaia dan nog volop patisserie naar keuze: chocolade-, limoen/citroen- en fruittaart, koekjes en cheesecake. Voor wie liever iets hartigs heeft, is er ons kaasbordje met La Bailli, Witte Merlijn, Achelse Blauwe en Boeren Goudse Opleg. Espresso's  worden in de Limonaia bereid in de mobiele koffiebar van onze huisbrander Bitter & Real. 

Let op: een tafel in de Limonaia bespreken is alleen telefonisch mogelijk. Prijzen op de lunchkaart: salade uit eigen tuin (€ 7,50),  antipasti vari (€ 14,50). Voor het tweegangendiner in de Limonaia:  € 40. Voor kinderen is er de pizza met tomaat en fior di latte van € 9. Bij mooi weer bedienen we ook op het terras van onze citroenkas. Het diner wordt opgediend in twee shifts: van 17.30 tot 19.30 uur en van 20.00 uur tot sluitingstijd.



 .

  • Dineren in de citroenkas

    Dineren in de citroenkas

  • Minestrone

    Minestrone

  • Linzensalade

    Linzensalade

  • Ossobuco

    Ossobuco

  • Laura van Bitter and Real in haar mobiele espressobar

    Laura van Bitter and Real in haar mobiele espressobar