Onze nieuwe koffies van de kaart en het krijtbord

2 maart 2020


Hoofdkelner Esmeray schenkt een latte op

Villa Augustus heeft nieuwe koffies op de kaart. Met ingang van 6 maart 2020 kunnen gasten een keuze maken uit de koffies die we betrekken van koffiebranderij Bitter and Real in Dordrecht. We stellen ze hieronder aan je voor.

Koffies uit Brazilië en Ethiopië

Laten we beginnen met de koffies waaruit je in Villa Augustus voortaan kunt kiezen. De espressobranding is er in twee stijlen: een toegankelijke koffie uit Brazilië en een bijzondere koffie uit Ethiopië. De Braziliaanse koffie is vol, stevig en wat donkerder, met tonen van chocolade, noten, karamel en rood fruit.

De koffie uit Ethiopië is een heel zoete, zachte en wat fruitigere koffie die heel goed gaat met melk. Tonen die je hierin kunt proeven zijn steenfruit, gedroogd fruit, bessen en chocolade. Dat is dan weer typerend voor de bonen die uit Afrikaanse landen worden geïmporteerd. 

Al onze op espresso gebaseerde koffies worden bereid op de Kees van der Westen Spirit-espressomachine, die hiervoor speciaal nog een keer is afgesteld. De hardheid van het water is tevens exact afgesteld, waardoor de optimale smaak uit een koffie kan worden verkregen.

Veranderingen op de kaart


Nieuw is de long black. Dit is een zwarte koffie met een enkele espresso als basis. Door zijn espressomaling en zetmethode behoudt een long black de langgerekte afdronk van een echte espresso. Tegelijk is hij veel minder bitter dan een lungo en weer net wat pittiger dan een filterkoffie.

Ook de latte is nieuw. Deze wordt gemaakt met gestoomde melk die op een enkele hoeveelheid espresso wordt geschonken. Nog een nieuwkomer is de flat white: een dubbele espresso met gestoomde melk met microfoam. 

Daarnaast serveren we gedurende de hele dag  een heldere, fruitige en bloemige filterkoffie van kaart. 

Bijzondere espresso's van het krijtbord

Liefhebbers van een bijzondere espresso en hun varianten met melk kunnen de Ethiopische koffie bestellen. We vermelden van deze espresso zijn herkomst en smaak op het krijtbord boven onze keuken. Verderop in dit verhaal meer informatie over de leveranciers van de diverse koffiebonen.


Specialty-coffees

Onze koffiebonen zijn specialty-coffees van kleine, meestal biologisch werkende boeren. Specialty-coffees zijn altijd oogsten van de Arabica-soort die de hoogste puntenwaardering krijgen van een internationaal samenwerkingsverband van zogeheten quality graders.  

Kleine oogsten

Kleine boeren hebben ook kleine oogsten. Dus Bitter and Real kan steeds maar enkele maanden vooruit met de batches die ze van hen betrekken. Reden waarom ze in Zuid- en Midden-Amerika en Afrika voortdurend op zoek blijven naar koffies die voldoen aan het door Villa Augustus gewenste smaakprofiel. 


Leveranciers

* Filterkoffie bij het ontbijtbuffet


Brazilië: Fazendas Klem bio

De koffies van de Fazendas Klem-plantage in Minas Gerais worden biologisch verbouwd en met de hand geplukt. Hij is vol van smaak en heeft tonen van chocolade, aardbei en karamel.

* Filterkoffie van de kaart

Ethiopië: Bombe Station

Het Bombe Station verwerkt biologische koffies van meer dan 600 koffieboeren uit de regio.  
Deze koffie uit de Ethiopische bergen is helder, fruitig en bloemig. 

* Espresso uit
 Brazilië

Flor do Bagaço van Maria Amparo

De koffieplantage van Maria Amparo ligt vlak bij die van de familie Klem en is er ook nauw mee verbonden. Sinds 2015 werken beide bedrijven in een coöperatie samen. Ook Maria Amparo teelt haar bonen volledig bio-gecertificeerd, met een oogst van 150 zakken per seizoen. 
Nu haar koffies ook in Europa verkrijgbaar zijn, wordt een droom van Maria werkelijkheid: zo veel mogelijk mensen laten genieten van wat ze met liefde en zorg op haar plantage verbouwt. Een ander ideaal van haar is ook uitgekomen: ze weet zich op haar boerderij omringd door een team van vrouwen die ze zelf heeft opgeleid.

* Espresso uit Ethiopië

Dur Feres natural

Dit is de Ethiopische koffie waarvan we onze espresso maken, met tonen van aardbei, blauwe bes, cognac en chocolade. Een zachte, volle en zoete koffie van ongewassen bonen, die groeien op 1800 meter hoogte. Ook deze koffie wordt verwerkt bij Bombe Station. 


Minos Eigenheer en Laura van der Have in hun Bitter and Real-koffiebranderij in Dordrecht

Over Bitter and Real

Bitter and Real heeft Dordrecht als thuisbasis, maar koffieliefhebbers zullen Laura van der Have, Minos Eigenheer en hun team eerst en vooral kennen van de vele muziekfestivals die ze met hun lichtblauwe oldtimer opluisteren. Hun Citroën HY-koffietruck uit het midden van de vorige eeuw werd door Minos in perfecte staat gerestaureerd, met dit verschil dat het Franse oer-vrachtwagentje nu niet meer door een benzinemotor wordt aangedreven maar volledig elektrisch op de weg rijdt.

Behalve aan particuliere klanten leveren Laura en Minos hun koffies tevens aan kantoren, en nu dus ook aan Villa Augustus. De twee jonge dertigers branden hun bonen zelf, wat ook geldt voor de mooie verpakkingen die ze ontwerpen en drukken. En wat die naam van hun bedrijf betreft: nee, die verwijst niet naar hoe ze hun koffie het liefst drinken en aan de man brengen, als wel naar een gevleugelde uitspraak uit de rock 'n' roll: 'You'd better be bitter and real than sweet and fake'.

'We hoorden hem ooit in Italië en sindsdien is hij blijven hangen', zegt Laura. 'Het past bij ons omdat wij in alle opzichten ook van écht houden.'

De Bombe Station-filterkoffie van Villa Augustus en Bitter and Real is in een 250-grams bonenverpakking ook verkrijgbaar in onze markt, prijs € 9,85. De espresso van Flor do Bagaço is eveneens in een 250-grams bonenverpakking in de markt te koop voor € 8,90.

  • Hoofdkelner Amieke met op het dienblad: latte, flat white en filterkoffie

    Hoofdkelner Amieke met op het dienblad: latte, flat white en filterkoffie

  • Laura van der Have en Minos Eigenheer van Bitter and Real

    Laura van der Have en Minos Eigenheer van Bitter and Real

  • Koffies uit Brazilië en Ethiopië van Bitter and Real

    Koffies uit Brazilië en Ethiopië van Bitter and Real

  • Maria Amparo

    Maria Amparo