De appels van Villa Augustus (5): Rode Boskoop

28 augustus 2018

De Rode Boskoop is een rode Goudrenet. Een middelgrote appel waarvan de vorm varieert van vlakbolvormig tot hoogrond. De schil is droog tot ruw, roestig en hardgroen van kleur, met aan de zonzijde een bruinrood kleurtje. Tegen het rijpen verandert het groen in dofgeel en wordt de bruinrode blos wat meer lichtrood. Het geelachtig witte vruchtvlees is middelvast, grofcellig van structuur en heeft een sappige, verfrissend zurige smaak, maar is toch voldoende zoet en heeft een karakteristiek Renetten-aroma.

Sterke groeier, betrouwbare oogsten

Een echte moesappel, stevig en zeer geschikt voor in de appeltaart of bij de rode kool, maar ook heerlijk als handappel. De boom groeit sterk tot zeer sterk en dient goed gesnoeid te worden. Uiteindelijk groeit de Rode Boskoop uit tot een zeer grote boom die tamelijk laat vruchten draagt, maar vanaf dan voor erg goede en vrij regelmatige oogsten zorgt. In maart, april en mei bloeit deze appelboom met witte bloemen. Verzorg hem goed, anders bestaat de kans dat hij onvruchtbaar wordt.

De Rode Boskoop is een kleurmutant van de ‘Schone van Boskoop’, een appelras dat ook wel Goudrenet of Goudreinet(te) wordt genoemd. Het is niet helemaal zeker of dit ras een afgeleide is van de Reinette van Montfoort of dat het een zelfstandig ras is dat vanaf 1853 in Boskoop door boomkweker P.A. Ottolander is ontwikkeld.

Een Ottolander?

Het Boskoop-ras verspreidde zich vanaf 1863 door de lage landen. De Rode Boskoop is roder en iets zoeter van smaak dan de Schone van Boskoop. Hoewel het lastig is iets te vinden over de geschiedenis van deze mutant, ligt ook zijn oorsprong zeer waarschijnlijk in Nederland. Zou deze friszure, iets zoete appel ook door boomkweker Ottolander ontwikkeld zijn?

Goudrenet, Goudreinet of Goudreinette? In De Dikke van Dam (Nijgh & Van Ditmar (2006) van culinair journalist Johannes van Dam wordt duidelijk dat het woord ‘renet’ niet afstamt van het Franse woord ‘reine’ (koningin), maar van het Latijnse woord ‘renatus’, wat herboren betekent en waarmee wordt verwezen naar de techniek van het enten. Ook vertelt Van Dam dat A.J. Liebling (schrijver van het boek Between Meals) aanraadt alle appels te vermijden waar het woord ‘gold’ in voorkomt. Over de wereldwijd succesvolle Golden Delicious, nazaat van de Delicious, schreef hij namelijk: 'Mensen die niet van eten houden hebben van de Delicious een succes gemaakt omdat hij niet naar appel smaakt, en van de Golden Delicious omdat hij nergens naar smaakt.'  

Dorine de Vos schreef een ode aan de boomgaard van Villa Augustus. Je leest haar verhaal hier

  • Friszuur en iets zoet. Laat zich zowel uit de hand als in appelmoes, rode kool en appeltaart goed smaken

    Friszuur en iets zoet. Laat zich zowel uit de hand als in appelmoes, rode kool en appeltaart goed smaken