Ja, laat de lente maar beginnen

De laatste dagen van februari, een druk weekje voor het tuinteam. De groentebedden zijn ondertussen al bemest en de kantjes keurig afgestoken, maar nu gaan de handen opnieuw aan de schop. De komende dagen worden kruiwagens vol biologische compost de moestuin binnengereden. Waarna straks de snoei van het lei- en hoogstamfruit en het frezen van de gehele tuin nog moeten volgen. Tot een diepte van zo’n 10 centimeter wordt de aarde machinaal helemaal los gewoeld, zodat de vroegste gewassen van de lente er meteen soepel kunnen wortelen.
We mogen alvast uitkijken naar het frisse groen van de daslook, de voorjaarsbloeier die je vanaf maart natuurlijk ook weer in de gerechten van onze keuken vindt. Nog meer stoer spul dat de kou (vorst!) van deze maand al in de tuin zelf wist te trotseren: de knoflook en de uien, en de tuinbonen niet te vergeten.
Kans gemist!
Kate (foto hierboven): ‘We experimenten dit jaar met een vroege oogst ervan. Afgelopen herfst gingen de boontjes de grond in, zodat we ze in april al kunnen plukken. Bijkomend voordeel: eenmaal met hun sprietjes boven de grond hebben de peulvruchten dadelijk al direct een voorsprong op de gevreesde luis. Dat beestje lust toch het liefst jonge scheuten, maar duikt pas verderop in het seizoen op, dus kans gemist! Karlijn: ‘Kijk, zo slaan we twee vliegen in één klap.’
Tomaten, de lekkerste
In de koude bakken staan nog peterselie en winterpostelein, terwijl de laatste verveine en kervel daarin vorige week al bij de keuken zijn bezorgd. Het strakke zaai- en plantschema dat Kate en Karlijn deze winter hebben opgesteld, schrijft nu voor dat de warme kassen moeten worden gevuld met onder andere sla en rucola. Kom zeker ook in de zomer weer in diezelfde kassen kijken, want dan wordt er door de dames uitgepakt met de mooiste en lekkerste tomaten die een tuinder kan kweken.
Kate: ‘De keuken wil in het seizoen over veel grote tomaten voor de sla beschikken, en daar hebben we ons teeltplan op aangepast. Veel coeur de boeuf en brandywines zodoende, en rassen ook in allerlei kleurvarianten, zoals zwart, cosmic en roze. Alle met een smaak die je in een tomaat uit de winkel niet zal proeven.’ Extra veel liefde krijgen ook de komkommers, die zich vorig tuinjaar ook al als de allerlekkerste hebben bewezen.
Chris aan het werk in de bloementuin.
Nieuws uit de bloementuin
Is er in februari en maart ondertussen in de moestuin al genoeg te doen, er wacht het tuinteam tegelijkertijd ook nog een bijkomende klus. Karlijn, Kate, Lotte en Aafke nemen vanaf dit jaar namelijk ook een groot deel van de beplanting en onderhoud van de bloementuin en de borders op zich. Ze vervangen Chris, die in augustus van afscheid van ons nam, en deels ook bloemenvrouw Ada, die het langzaam maar zeker wat rustiger aan wil gaan doen.
Ander nieuws van het bloemenfront: de goed gedijende nicotiana, ofwel de tabaksplant, siert de tuin straks op verschillende plekken en in meerdere soorten. Maar dat is voor wat later op de kalender, in de borders is de beurt nu eerst aan onze tulpen. Laat de lente van 2025 maar beginnen!
-
Kate aan de start van het nieuwe tuinjaar.
-
De tulpen van Villa Augustus... nog even.
-
Kate met kastomaten in een vorig oogstseizoen.
-
V.l.n.r. Ada, Chris en bloemenexpert Jacqueline van der Kloet in de tuin van Villa Augustus.
-
De tuin eind februari 2025: het begin is er.
Categorieën: Inspiratie / Tuin