Echt iets voor Barry, dit kookboek

23 januari 2018

Wat kiezen medewerkers van Villa Augustus als favoriet artikel uit onze eigen markt? Sous-chef Barry Kremers hoeft daar geen seconde over na te denken. Hij gaat voor het kookboek Gather van zijn collega Gill Meller, chef van het beroemde Britse restaurant annex kookschool River Cottage.


Wanneer viel jouw oog voor het eerst op dit boek, Barry? ‘Toen ik het als cadeau voor de Kerst uitpakte - of het was Sinterklaas, een van de twee.’


Gebeurt dat veel dat ze jou kookboeken geven? ‘Nogal, zeker omdat mijn vriendin ook heel erg van koken houdt. Ook als zij er een cadeau krijgt, is het dus twee vliegen in één klap. Dit boek kreeg ik trouwens van mijn schoonzusje. Echt iets voor mij.’


Want? ‘Meller kookt veel met groenten, vis en fruit uit de boomgaard. Volop recepten die we ook hier zouden kunnen maken. Ik ben verder niet zo’n wildplukker als hij, maar als ik aan zee ben, ga ik toch wel altijd op zoek naar zeekraal en zeekool.’


Hoe gebruik jij een kookboek? ‘Ik blader, zie een gerecht en ga het dan nakoken. Een volgende keer doe ik dat dan op mijn eigen manier vaak nog eens. Ik kook drie, vier keer in de maand uit kookboeken. Ik durf niet te zeggen hoeveel ik er heb, ik denk wel zestig of zeventig. Met mijn vriendin haal ik er ook ideeën uit voor de recepten die we voor haar ouders schrijven. Die hebben een biologische boerderij waar je groentepakketten van kunt betrekken.’


Jouw vriendin is hobbykok, jij een pro: hoe werkt dat thuis? ‘Redelijk goed. Zij is wat langzamer, ik ben snel. Heel soms botst dat weleens. Als we ooit nog eens samen een bedrijfje beginnen, is het hoe dan ook beter als er maar een van ons in de keuken staat. Dat gaat anders niet goed komen, haha. Al zitten we wat smaken betreft best wel op één lijn. Ze houdt alleen niet van aardappelen.’


Wat is je favoriete kookboek? ‘Nou dit!’

Gather van Gill Meller is verkrijgbaar in de markt van Villa Augustus en kost €24,99

  • Barry met zijn nieuwe kookboek

    Barry met zijn nieuwe kookboek