Werken in Villa Augustus – Jet: 'Ik ben in het restaurant helemaal opgebloeid'
20 april 2023Kom werken in Villa Augustus! We hebben per direct plek voor je in ons team van kelners. Ervaring in het bedienen van gasten hoef je niet te hebben. Dat kun je snel genoeg van ons leren. Wel vinden we het belangrijk dat je van aanpakken houdt. Dat je goed met mensen kunt omgaan. En dat je minstens twee dagen per week beschikbaar bent. De ideale baan voor jou?
In dat geval wordt Jet Diependaal (21) een van je nieuwe collega’s. Sinds vorige zomer schittert ze in de bediening van ons restaurant, want Jet voelt zich er als een vis in het water. ‘Ja, de horeca blijkt dus echt mijn ding. Ik heb het in Villa Augustus ook erg naar mijn zin. Ik weet wel zeker dat ik het kelneren nog heel lang leuk én spannend blijf vinden.’
– Hoe kwam jij in Villa Augustus terecht, Jet?
‘Ik kwam er als klein meisje al, als we met ons gezin uit eten gingen. We wonen praktisch om de hoek. Mijn oudste broer heeft hier ook gewerkt. Hij had een bijbaantje in de spoelkeuken. Zelf heb ik als vwo-scholier eerst wat bijverdiend in een supermarkt en een tuincentrum in Dordrecht.
‘In het restaurant van dat tuincentrum ontdekte ik hoe leuk ik het vond om mensen aan tafel te bedienen. Van het een kwam het ander. Toen een studie aan de Pabo niet was wat ik ervan verwachtte, koos ik voor een tussenjaar. Ik solliciteerde hier op een baan in de bediening. Dat beviel zo goed dat ik er nog een tweede tussenjaar aan heb vastgeplakt, zodat ik fulltime kan blijven kelneren. Het voelt voor mij als een vanzelfsprekende stap. Ik denk dat ik in de horeca voorlopig lekker mijn plek heb gevonden.’
– Wat maakt kelneren zo leuk dan?
‘Ik hou van de gezelligheid en de drukte in Villa Augustus. Mensen komen voor hun plezier naar een restaurant, dus de sfeer is hier altijd prettig. Ik was als kind heel verlegen, maar dat is allang niet meer zo. In het dagelijkse contact met gasten ben ik helemaal opgebloeid. Ik maak aan tafel nu gráág een praatje als mensen dat op prijsstellen en er ook wat tijd voor is.’
– Daarnaast is kelneren ook spannend, zei je.
‘Natuurlijk, vooral in het begin. Ik koos dan ook bewust voor een baan in Villa Augustus. Ik wilde als kelner niet in een zaak in het centrum van Dordrecht worden gespot. De kans dat oud-klasgenootjes en vrienden en vriendinnen je met een vol dienblad zien klungelen, is in de binnenstad toch veel groter dan hier. Dit is een veel betere plek om het vak te leren. Loop bij Villa Augustus naar binnen en je weet al niet meer dat je in Dordt bent, toch?’
– Wat komt er bij dat leren allemaal om de hoek kijken?
‘Je start in Villa Augustus als hulpkelner. Wij noemen dat de “runner”, degene die de drankjes uitserveert. Daarna ga je ook de zwaardere dienbladen met gerechten rondbrengen en werk je tijdens je diensten in een eigen “wijk”, waar je samen met een of meer collega’s voor meerdere restauranttafels verantwoordelijk bent. Het in evenwicht houden van dienbladen heb je snel genoeg onder de knie, zoals je ook het overzicht over jouw wijk leert houden. Gasten vinden het ook niet erg als het eens een keer misgaat, hoor. We zijn allemaal mensen, hè.’
– Ging het bij jou allemaal vanzelf?
‘Nou, omdat ik ook geregeld achter het buffet sta, waar onder andere de koffies worden gemaakt, heb ik me wel echt moeten verdiepen in de werking van de espressomachine en het bereiden van een perfecte cappuccino. Voordat ik mijn eerste kop in het restaurant maakte, heb ik ter voorbereiding thuis urenlang naar YouTube-filmpjes gekeken. Maar je team is er om je te helpen. We zijn zo allemaal ooit begonnen, en aan je collega’s kun je altijd alles vragen. We zijn hecht met elkaar, ik zie veel teamgenoten ook buiten het werk.’
– Die collega’s konden je onlangs ook feliciteren: je bent hoofdkelner geworden.
‘Ja, ook weer leuk én spannend! Morgen start ik in deze nieuwe functie. Moet ik de bediening in mijn dienst ineens ook aansturen. Maar ik heb er het volste vertrouwen in dat ik het kan, en dat mijn collega’s het ook prima zullen oppakken. Zo van: “Omdat we met Jet bevriend zijn, luisteren we graag naar haar”.’
– Wat is jouw favoriete gerecht in het restaurant?
‘Een gerecht dat we ’s ochtends bij het ontbijt kunnen serveren: de croque monsieur. Ik heb hem eerlijk gezegd zelf nog nooit gegeten, maar als je deze tosti op je dienblad hebt en je snuift onderweg de geur op… nou, geweldig!’
Ben je enthousiast geworden? Hier lees je alles over de vacature en hier kan je gelijk solliciteren.
-
Jet, net benoemd tot hoofdkelner: 'Leuk én spannend'
-
-
Categorieën: Inspiratie