Bijna zomer! We oogsten al volop
15 juni 2022Het zomerseizoen staat op het punt los te barsten. In de moestuin van Villa Augustus is de complete tuinploeg nu al ten minste drie dagen per week druk met het binnenhalen van de voorjaarsoogsten. Kate en Karlijn praten je in dit verhaal bij over de biologische groenten en kruiden die deze maand van de grond komen. De keuken verwerkt ze iedere middag en avond vers in alle gerechten op onze lunch- en dinerkaart. Vele ervan zijn tegelijkertijd ook verkrijgbaar in onze markt.
Nu op de oogstkalender
De hoofdrol is nu, half juni, weggelegd voor alle soorten jonge bladsla en kruiden die we kweken, waaronder lollo rosso, eikenbladsla, rucola, dille, mosterblad, snijbiet en melde. Ook de aanvoer van lente-ui, bietjes, rapen, koolrabi en spitskool is in volle gang. Eind deze maand staan de peultjes, boontjes en doperwtjes op de kalender, en aansluitend de frambozen, de aalbessen en de kruisbessen.
Mooi nieuws ook uit de kassen: de eerste komkommers en aubergines kunnen geplukt, en binnenkort is het voor de tomaten ook alweer zover. Met de druiven gaat het fantastisch. De trossen van de Gros Maroc zijn onlangs door alle leden van het tuinteam gezamenlijk gekrent. Voor het beste oogstresultaat zijn er van de circa 200 besjes in elke tros nu ‘nog maar’ 75 over.
Aangezien het weer ze geen andere keuze liet, moest het urenlang krenten van de tientallen trossen gebeuren bij een kastemperatuur van 25 graden Celsius. Karlijn: ‘Niet de allergemakkelijkste omstandigheden, hoor. Maar doordat we zo’n klus met alle tuinders gezamenlijk aanpakken, kunnen we hem ook betrekkelijk snel klaren. Dan besef je ook maar weer eens hoe goed de sfeer en de samenwerking in het team is.’
Uit de boomgaard
Kate en Karlijn kijken handenwrijvend uit naar wat ook de boomgaarden straks aan fruit zullen opleveren. Hun peren doen het alvast uitstekend, net als de kweeperen, de vijgen en de morellen (foto). Wat de appels betreft, is het nog even afwachten. Hopen maar dat de hier en daar gespotte spinselmot uiteindelijk geen grote bedreiging voor de opbrengst vormt.
Kate: ‘Met kleine of grote tegenslagen moet je als tuinder uiteraard altijd rekening houden. Je kunt nooit precies voorspellen welke gewassen het goed zullen doen. De natuur gaat toch altijd haar eigen gang. Eens te meer als je, zoals wij, geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest toepast.’ Zo hebben de lambada-aardbeien het dit jaar nogal laten afweten. Meer dan een paar kistjes konden we er deze keer niet van oogsten.’ Op hun beurt moesten de uien vroeg worden geraapt om de uienvlieg de pas af te snijden.
Meekijken met de tuinploeg
Alle werkzaamheden in onze tuinen zijn op dinsdagen, woensdagen en vrijdagen voor iedereen van dichtbij te volgen. En daar wordt ook volop gebruik van gemaakt. Vrijwel alle gasten van Villa Augustus combineren hun verblijf in het hotel en/of het restaurant met een wandeling langs de groenten en de bloembedden, en een praatje met de tuinders. Ook kunnen bezoekers kiezen voor een rondleiding door de tuinen en gebouwen met een van onze gidsen, onder wie Hannah. Informatie over de rondleiding (en/of een rondvaart) vind je hier.
-
Karlijn bij de bietenoogst
-
Het dunnen en dieven van de druivenranken
-
Kate en Jelle van het tuinteam
-
Vrijwilligster Ruchama
-
De lambada-aardbei
-
Villa Augustus-gids Hannah
Categorieën: Inspiratie / Tuin