Onze leveranciers: poelier Jaap Reedijk uit Rijsoord
10 september 2020Leverancier: Jaap Reedijk, poelier in Rijsoord
Producten: Gevogelte en haarwild, waaronder tamme en wilde eend, fazant, hert, ree, wildzwijn, gans, haas, konijn en ook kip. Jaap levert aan particulieren en restaurants door heel Zuid-Holland. In vroeger dagen kreeg Jaap (rechts op de foto) zijn afschot nog aan de deur bezorgd door jagers uit de directe omgeving van Rijsoord en ook de Hoeksche Waard. Maar mede door de afgenomen wildstand en de strenge jachtregelgeving in Nederland is dat voor zowel jagers als poeliers al lang geen lonende zaak meer.
Zijn tamme eenden betrekt Jaap tegenwoordig uit Frankrijk, de wilde exemplaren komen (nog) uit Nederland. Alle hazen, konijnen en fazanten worden ook UIT het buitenland geïmporteerd, net als zijn hertenbouten (Nieuw-Zeeland, Schotland) en die van het wildzwijn (Polen).
Van de 208 poelierszaken die Nederland in 2019 volgens officiële cijfers nog telde, is die van Jaap er nog een die op een trouwe klantenkring kan blijven rekenen. 'De meeste mensen komen hier ook al jaren achtereen, de omzet stijgt nog steeds en ik heb er goede hoop op dat ook een jongere generatie wildliefhebbers de poelier ontdekt.' Een opvolger in zijn gezin of van buiten heeft hij voor zijn eigen bedrijf (nog) niet, maar dat is geen kwestie waar Jaap nu al veel over nadenkt. 'Ik wil hier zelf nog wel een tijdje mee doorgaan. Ik heb er nog altijd heel veel plezier in.'
In Villa Augustus: Jaap slacht die dieren niet zelf, maar verkoopt ze aan de horeca in 'technische delen', zoals dat in de branche heet. In Villa Augustus wordt zo'n grote partij van bijvoorbeeld wildzwijn vervolgens verder verwerkt. 'En dat kunnen jullie echt goed', onderstreept Jaap. 'Particulieren willen nog wel eens onderschatten hoe moeilijk het is om wild vakkundig te bereiden. Met de feestdagen had ik een klant die voor het eerst een groot konijn in zijn geheel op tafel wilde zetten. Nou, daar moet je als kok echt wel wat aan vaardigheden voor in huis hebben, anders wordt het gegarandeerd een fiasco.'
-
De winkel van Jaap in Rijsoord
-
Wild zwijn van poelier Reedijk met polenta, wintergroenten en rozemarijn
Categorieën: Keuken / Inspiratie