Chris: tuinier met een late roeping

16 mei 2019


Het geldt voor heel de tuinploeg, maar misschien voor Chris nog wel in het bijzonder. In Villa Augustus is ze een van de moeilijkst te spotten medewerkers, omdat ze echt bijna altíjd diep voorovergebukt tussen de planten bezig is. Zelf kan ze het onmiddellijk beamen: ja, ze is er een van aanpoten en vuile handen maken. 'Buiten zijn en hard werken, dat is het helemaal voor mij. Het past bij mijn temperament. Ik kan er al mijn energie in kwijt.' 

Chris Christern is met Ada Wolvekamp verantwoordelijk voor de bloementuin van Villa Augustus. Sinds 2012 kun je ze er meestal op dinsdagen samen in aantreffen. De rest van haar werkweek onderhoudt Chris privétuinen in Den Haag, Rotterdam en Bilthoven als directeur en enig personeelslid van Christern Bloeming Business. 'Elke morgen in mijn oude Volvo eropuit met een hark, een spa en een schoffel. Je voelt het wel aan het eind van de dag, maar ik zou het nooit meer willen missen.'

'Toen ik de tuinen van Villa Augustus voor het eerst had gezien, wist ik het'

Het runnen van haar eigen tuiniersbedrijfje was een late roeping. Chris volgde een heao-studie in talen, ze was stewardess bij achtereenvolgens Martinair en KLM, deed pr- en marketing voor Randstad en ABNAMRO en woonde vijf jaar met haar man in Singapore, waar ze als ze fotografe voor NRC Handelsblad actief was. Terug in Nederland, en intussen moeder van drie kinderen, besloot ze een spontane wens te verwezenlijken. 'Toen ik de tuinen van Villa Augustus voor het eerst had gezien, wist ik het. Ik wilde verder als tuinier, ook al kon ik nog niet één bloem of plant van onkruid onderscheiden.'

Stekelnootje

Chris schreef zich in voor de driejarige hoveniersopleiding van het Edudelta College in Barendrecht. Eenmaal in de week theorielessen 's avonds, en aanvullend praktijkonderwijs in een met zand en aarde volgestorte loods in Middelharnis. 'Leren terrasjes en straatjes te betegelen. Palen zetten. Struiken planten op de juiste afstand en diepte. Kennis opdoen van de verschillende grondsoorten. De "kale takken-examens": welke knop is van welke heester? Ik heb geen Latijn op school gehad, maar ineens moest ik honderden wetenschappelijke namen uit mijn hoofd kennen, om te beginnen die van het stekelnootje. Ik zal het nooit meer vergeten.'

Nog tijdens haar opleiding mocht Chris stage komen lopen bij de tuinploeg van Villa Augustus. Ze bleef er ook na haar hoveniersdiploma werken, eerst als vrijwilliger en sinds twee jaar als betaalde parttime-kracht. Op een korte periode na waarin ze ook voor het grovere snoeiwerk en in de groentetuin werd ingezet, heeft ze met Ada altijd een duo in de bloementuin gevormd. In zes jaar tijd zijn ze naadloos op elkaar ingewerkt. Ada stelt het zaaigoed samen voor de eenjarige bedden. Beiden tekenen ze voor het ontwerp en onderhoud van onder andere de grote borders voor het hotelterras.

'Iedereen wordt op een of andere manier wel door de tuin geraakt'

Chris en Ada mogen daarin hun eigen koers varen, zo lang er in de seizoenen maar altijd verse bloemen kunnen worden geplukt voor de vazen van de hotelzalen, de kamers en het restaurant. Hun tuiniersstijl omschrijft Chris als: 'Strak en schoon waar het de belijning van de tuin en de paden betreft. We willen dat je er aan af kunt zien hoeveel tijd en liefde eraan is besteed. De borders zelf zijn heel rijkgeschakeerd en verrassend in soorten en kleuren. Er is driekwart van het jaar steeds weer wat bijzonders te zien. Veel tuineigenaren die in Villa Augustus op bezoek zijn, herkennen dat. We krijgen veel complimenten, ook van mensen die er niet alles van af weten. Ik denk dat iedereen op de een of andere manier wel door de tuinen geraakt wordt.'

Mooie spullen

Chris heeft er onlangs nog een taak bij genomen: de zorg voor een deel van de kruidentuin. Niet alle gewassen daarvan worden doorlopend leeggeplukt voor de keuken, er zijn ook bedden waar ze puur en alleen voor hun schoonheid mogen gedijen. Chris: 'Ik ben al Monarda, Chicorei en diverse Salvia's aan het opkweken. Thuis zit ik ook diep in de boeken over oude kloostertuinen om een idee te krijgen wat vroeger daarin zoal werd aangeplant.' Het is met dat enthousiasme trouwens nog oppassen geblazen, beseft ze. Want net als veel tuinliefhebbers heeft ook Chris zich intussen omringd met genoeg vakliteratuur voor twee levens. 'Al die dikke pillen, ik moet echt de rem er wat meer op zetten.'

'Mijn hart springt open op een tuinbeurs. Al die mooie apparatuur - geweldig!'

Dat geldt, bekent ze, eigenlijk ook wel voor die andere fascinatie van 'r: die voor de wondere wereld van de tuingereedschappen. 'Mijn hart springt open op een tuinbeurs, en ik toen ik voor het eerst in de schuren van Villa Augustus kwam, werd ik helemaal blij. Al die mooie apparatuur - geweldig! In dat opzicht ben ik inderdaad net een vent, ja. Maar ik weet me in te houden, hoor. Met een gewoon heggeschaartje kun je ook snoeien. En als puntje bij paaltje komt, heb ik het als tuinier natuurlijk toch al helemaal voor elkaar. Lekker elke dag naar buiten en dan in de grond mogen wroeten. Meer hoef ik niet te willen.'


  • Chris in de tuin van Villa Augustus

    Chris in de tuin van Villa Augustus

  • Ada

    Ada