Echt iets voor Irma, deze gezondheidsboeken

27 maart 2018

Wat is het favoriete artikel van onze eigen medewerkers in de markt van Villa Augustus? Bakker Irma de Vos snuffelt altijd uitgebreid in elke zending nieuwe boeken die we voor de verkoop binnenkrijgen, dus haar antwoord laat zich raden. Mag ze voor dit serietje dan ook maar meteen twéé favoriete boeken noemen...? En ja, dan wil ze er zo ook wel mee op de foto. Moeten we wel even wachten nog, hoor. Van vers gekneed zuurdesemdeeg kan een bakker per slot van rekening niet zomaar weglopen.

Irma: 'Twee favoriete boeken noemen, is eigenlijk nog te weinig. Ik hou van alle boeken, en dan vooral van gezondheidsboeken en van boeken die met mijn vak te maken hebben. Van gezond bewegen tot en met gezond eten, het boeit mij allemaal. Er gebeurt ook veel op allebei die terreinen. De een vindt er dit van, een ander dat. Ik vind het interessant om over al die uiteenlopende theorieën te lezen.'

Blijf het bij lezen, of leef je ook naar al die adviezen die je uit boeken haalt? 'Ik let heel goed op mijn voeding en ik sport veel: fitness, boksen en hardlopen. Maar het is niet zo dat ik alle kennis die ik uit boeken opdoe in mijn eigen dagelijkse leven toepas. Er zijn bijvoorbeeld al zó veel diëten die elkaar tegenspreken dat je vaak maar beter kunt afgaan wat je zelf denkt dat het beste voor je is. Moet je nou wel of niet havermout eten in de ochtend? Onderling denken deskundigen er heel verschillend over. Nou, bij mij past het niet. Ik krijg er een opgeblazen gevoel van.'

Iemand die heel bewust eet en tegelijk bakker van allemaal heerlijke dingen is, zal het zo nu en dan best moeilijk hebben. 'Ja, ik moet natuurlijk ook proeven van de cake die ik maak, dat hoort bij het werk. Dat botst in principe gigantisch natuurlijk. Als je ziet hoeveel suiker er in een product gaat, dat is schrikbarend. Ja, vind ik van wel. Maar ieder z'n ding, hè. Het is ook heus niet zo dat ik zelf nooit wat lekkers bij mijn koffie neem. En het is geweldig om al die taarten en koeken ook zelf in de bakkerij te kunnen maken.'

Wat blijf je er leuk aan vinden? 'Alle respect voor poedertjesmakers als Dr. Oetker hoor, maar een zakje in de supermarkt kopen waarbij je thuis alleen nog een ei of boter hoeft te doen - met mijn vak heeft dat niets te maken. ik hou van het echte bakkersambacht. Van nul af naar een product toewerken, en dan ook alleen met gebruik van kwaliteitsingrediënten. Ik doe het nu al tien jaar, waarvan zes jaar bij Villa Augustus, en het verveelt nooit. Wist je dat het maken van een goed zuurdesembrood heel weersafhankelijk is? Met warm weer is het deeg een stuk bewerkelijker, en dan is het elke keer weer een uitdaging om het te krijgen zoals je wil. Dat is in het algemeen zo: elke dag dient zich in het bakproces wel iets aan waarover je goed moet nadenken.'

Irma tipt uit de markt Gezond eten met gezond verstand van Stephan Peters (uitgeverij Bert Bakker, € 7,90) en Sweet van Yotam Ottolenghi en Helen Goh (Fontaine Uitgevers, € 29,95). 'Ik lees graag boeken van de bekende koks. Ze staan bij mijn in een heel grote kast in de woonkamer, en als ik dan 's avonds op de bank zit, gebeurt het regelmatig dat ik er een paar boeken bij pak om te kijken of er iets leuks in staat om zelf te proberen. De dieet- en sportboeken bewaar ik meestal voor de vakanties.'
 

  • Irma en haar favoriete boeken

    Irma en haar favoriete boeken