Echt iets voor Dorine, deze lamp

27 februari 2018


Wat kiezen medewerkers van Villa Augustus als hun favoriete artikel in de markt? Dorine de Vos werpt haar blik direct op de grote luchter aan het plafond, ontworpen door de Londense kunstenaar Stuart Haygarth. ‘Het is het mooiste object dat we hier hebben. Vind ik tenminste’, zegt de ontwerpster en mede-oprichtster van Villa Augustus.  Nee, de ‘Tide’ in de markt is niet te koop, maar sommige lampen en andere bijzondere objecten van Haygarth laten zich via Google nog wel opsporen. Er zelf een in elkaar knutselen, is natuurlijk ook een mogelijkheid. Dorine weet dat onder meer een school en een kringloopwinkel zich door de Tide hebben laten inspirereren.


Dorine: ‘Haygarth heeft meerdere van dit soort lampen gemaakt, die de hele wereld zijn overgegaan. Deze luchter is een verzameling van spullen die hij langs het strand in Engeland heeft gevonden. Er zijn ook varianten van bijvoorbeeld brilmonturen en van glazen . Ons exemplaar zag ik in een meubelzaak op Boulevard Saint-Germain in Parijs, waar ze me doorverwezen naar zijn galerie. Stuart is hem zelf hier komen ophangen, vrij kort voor de opening van Villa Augustus. Gelukkig wel, want de lamp kwam aan in allemaal losse onderdeeltjes. Aan de nylon draadjes en de flesjes zaten labeltjes, zodat hij aan het plafond precies de ronde vorm zou krijgen als hij op de computer was ontworpen. 


‘Ik heb de lamp gekocht omdat ik hem goed vind passen in onze filosofie. Ook Villa Augustus is per slot van rekening het resultaat van hergebruik. In het begin vonden mensen de lamp nog wel gek. Je zag ze soms kijken: hè, rotzooi tegen het plafond? Nu krijgen we af en toe alleen nog van de Warenwet de vraag hoe we hem schoonhouden. Ondertussen zie je dat sommige plastic flessen en flacons gaan verteren en de kleuren met het verstrijken van de jaren doffer worden. Het wisselende licht dat erop valt, maakt hem daarmee alleen maar mooier. Dat hij niet voor de eeuwigheid bestemd is, vind ik trouwens ook niet erg hoor. Dat hoort erbij als je een lamp hebt van deels afbreekbaar plastic.'