Onze moestuin in augustus en september

2 augustus 2023


Doordat er doorlopend andere gewassen in worden geteeld en geoogst, verandert de moestuin van Villa Augustus jaarlijks meerdere keren van aanblik. In opeenvolgende verhalen vertelt onze tuinploeg welke groenten en kruiden je er in de vier seizoenen zoal in kunt aantreffen. Ditmaal vertelt tuinvrouw Karlijn wat de maanden augustus en september gaan brengen.


Oogstmaand

Op het moment dat we dit schrijven, regent het al dagen vrijwel onophoudelijk in Dordrecht en wijde omgeving. Voor moestuinders uiteraard lekker in het groeiseizoen, maar net even wat minder nu op de kalender de oogstmaand is aangebroken. Want zoiets als werken ‘tussen de pijpenstelen door’ kan volgens de Buienradar amper. Dus de vaste tuinploeg en de extra oogsthulpen van Villa Augustus blijven op volle sterkte druk met het binnenhalen van heel veel gewassen. 


Alles groeit naar behoren

Wanneer het dan tóch heel even droog is, neemt Karlijn ons mee door de moestuin om te vertellen wat die in augustus en september zoal op de eettafel brengt. Dat de droge en hete junimaand is opgevolgd door het relatief natte juli heeft veel planten goed gedaan. Menige groente kon hierdoor wat eerder uit de grond dan was voorzien, waaronder de al gerooide bietjes.

De nieuwe aardappelen doen het op hun beurt, en in vergelijking met voorgaande jaren, wat kalmpjes aan. De belle de fontenay wordt nu al wel geoogst, andere rassen als de vitelotte noir en de ratte hebben nog wat extra tijd nodig. Geen probleem, stelt Karlijn de liefhebbers gerust, er gebeurt dit seizoen in de moestuin en de boomgaard verder weinig of niets dat de wenkbrauwen van de tuinders kan doen fronsen. Alles groeit en bloeit naar behoren; van grote of kleine insectenplagen en andere tegenvallers is dit jaar geen sprake.


De oogsten van juli en augustus

De laatste Japanse wijnbesjes zijn in de moestuin nog maar net van de struiken geplukt. De oogst van de aalbessen is bijna afgerond. De keuken en de bakkerij (voor op de taartjes)  kunnen nog wel de nodige aanvoer van blauwe bessen tegemoetzien. Uit de vruchtentuin zijn verder ook de eerste pruimen bij de koks aangeleverd. Tegelijkertijd kwam, als een van de vroegste appelrassen, ook de yellow transparant al voor de keuken beschikbaar. ‘Heel uitzonderlijk’, zegt Karlijn over die eindspurt van deze toch matige groeier. De pluk van de overige appel- en perenrassen in de boomgaard en de moestuin start pas in september.


'Een feest!'

Bonen kunnen ondertussen al volop in salades en andere gerechten worden verwerkt. Weliswaar is de oogst van de kapucijners en de tuinbonen al achter de rug, maar er is nog veel directe familie die daarvoor op haar beurt wacht: de supersmakelijke borlotti’s (Karlijn: ‘Een feest!’) zijn vermoedelijk eind augustus al rijp, net als de sojaboontjes, de haricots verts en de compass-stamboontjes die in meerdere bedden in de tuin gedijen. 

De lablab-of hyacinthbonen, die met hun prachtige roodpaarse gebladerte en ranken in het midden van de moestuin zijn te bewonderen, komen in Villa Augustus weer niet op het bord vanwege de licht-toxische eigenschappen ervan. Ook de kardoen die in het oostelijke gedeelte van de tuin is aangeplant staat daar voor de sier, al zijn de jonge stelen van het blad overigens wel eetbaar.


Dahlia's

Datzelfde geldt voor de verschillende soorten bloemen die onze koks dan weer wél graag op het menu zetten. De smaak van de steeltjes en de bloemen van de dahlia heeft bijvoorbeeld veel weg van die van radijsjes.

Ook op je bord in augustus onder andere: palmkool, uien, radicchio, worteltjes venkel en courgette van de volle grond, en komkommers en aubergines uit de kas. De tomaten daarin zijn bijna zover. De tuinploeg teelt dit seizoen de coeur du boeuf, de deepest black, de roze capian pink en het kerstomaatje dat luistert naar de ietwat verwarrende naam ‘clementine’.

De oogst in september

Later dan dit tuinseizoen: de pluk van opeenvolgende druivenrassen, mais, pompoenen, gele stamboontjes, de al genoemde appels en peren, met de kweeperen als laatste, de knolselderij en veel opnieuw ingezaaide slasoorten en kruiden, waaronder peterselie, snijbiet, rucola en koriander. Tegen die tijd daarover uiteraard weer meer op dit blog!

 

 

 

 


  • Karlijn in de kas

    Karlijn in de kas

  • De moestuin eind juli 2023

    De moestuin eind juli 2023

  • Vitelotte

    Vitelotte

  • Sojaboontjes

    Sojaboontjes

  • Palmkool

    Palmkool

  • Oogsthulp in augustus

    Oogsthulp in augustus

  • Ook de blauwe regen wordt onderhanden genomen

    Ook de blauwe regen wordt onderhanden genomen