Zomer! Onze moestuin in juni en juli
21 juni 2023Doordat er doorlopend andere gewassen in worden geteeld en geoogst, verandert de moestuin van Villa Augustus jaarlijks meerdere keren van aanblik. In vier opeenvolgende verhalen vertelt onze tuinploeg welke groenten en kruiden je er in de vier seizoenen zoal in kunt aantreffen. De eerste aflevering van dit serietje was gewijd aan de tuin in de vroege lente. Ditmaal vertelt tuinvrouw Karlijn wat de zomer gaat brengen.
Karlijn, Kate, Lotte, Aafke en Daan dragen gezamenlijk de zorg over de groenten, kruiden en het fruit. Ada en Chris doen als vanouds de bloementuin, en Jelle, Michael en Melvin nemen alle hovenierswerkzaamheden voor hun rekening. En net als in voorgaande jaren helpen ook weer een aantal vrijwilligers mee bij het wieden, schoffelen en overig onderhoud.
Tuinvrouw Aafke
Het voltallige team is elke dinsdag om de twee weken aan de slag in Villa Augustus, en wekelijks ook altijd op woensdag en vrijdag. Alle andere dagen wordt er gewerkt in onze zustertuin op Landgoed Dordwijk in Dubbeldam (niet voor publiek toegankelijk).
Het Lambada-mysterie
April en mei waren dit jaar betrekkelijk koude maanden, waardoor veel gewassen wat minder hard groeiden dan te doen gebruikelijk. In juni maakte de natuur die achterstanden meer dan goed. Dankzij de hoge temperaturen van de afgelopen weken was er sprake van een inhaalrace. Alle vaste ochtenden in de moestuin van Villa Augustus staan nu in het teken van het binnenhalen van de eerste oogsten, terwijl de middagen worden aangewend voor het onderhoud van de teeltbedden.
Ondertussen kijkt de tuinploeg al terug op een aantal geslaagde oogsten. De keuken kan al volop beschikken over snijsla en kruiden uit de moestuin. De bloemkool uit de koude bakken stond in het restaurant eveneens al op het menu, net als onder meer de Chinese kool, de bieten, daslook, munt, oregano, bonenkruid, de vroegste komkommertjes, de rabarber en de zeekool, de groene en witte asperges en ook de Lambada’s.
Lambada's, een tuindersraadsel
Laatstgenoemd ras brengt volgens kenners de lekkerste en sappigste aardbeien in hun soort voort, maar net als in voorgaande jaren was de opbrengst ervan ditmaal spaarzaam. Met name op Dordwijk viel de pluk een beetje tegen. Karlijn: ‘Ze zijn niet door insecten of vogels opgevreten, dus we zijn nog aan het uitzoeken wat de oorzaak ervan dan wel kan zijn. Veel tuinraadsels kun je oplossen door in boeken of op internet naar het antwoord te gaan zoeken, maar in het geval van de Lambada zijn we er nog niet uit. We hebben een bodemspecialist in de arm genomen om ons daarbij te helpen, want een beetje tuinder laat dit niet over zijn kant gaan. We willen graag het naadje van de kous weten.’
Courgettebloemen
Behalve groenten en kruiden uit de moestuin sierden ook bloemetjes en bloesems onze restaurantgerechten van het voorjaar op. Zo maakte leidinggevend kok Daan in ’t Veld een crunch van bloemkool met vlierbloesem uit de bostuin van Villa Augustus. Op heel korte termijn zullen ook de courgettebloemen weer op de (wissel)kaart staan en ook in onze markt te koop zijn. Omdat ze maar heel sporadisch in winkels en in restaurants worden aangeboden, mogen we er vanuit gaan dat de liefhebbers van deze prachtbloem en (gefrituurde) delicatesse dit blog de komende weken extra scherp in de gaten blijven houden.
Kapucijners
Boerentenen
Datzelfde mag gelden voor de peulvruchten die vanaf begin juli van de grond komen. De doperwtjes gaan al vooraf aan de snijbonen, de Cobra-stokslabonen, de sojaboontjes, de kapucijners en de bonen van de Spaanse Witte ofwel priestertenen, ofwel boerentenen. ‘Geen erg smakelijk klinkende Hollandse namen’, beaamt tuinvrouw Karlijn grinnikend, ‘maar ja: als je ze ziet dan snap je de gelijkenis toch wel.’ (We hebben hierover fatsoenshalve niet bij haar doorgevraagd.) Nog wat later, in augustus, kunnen we dan ook nog eens reikhalzend naar de oogst van de borlottibonen uitzien. Nog zo’n peul waarvoor de koks van Villa Augustus én restaurantgasten straks in de rij staan.
De 'Falling in Love'-papaver
De Lablab en de Falling in Love
Tussen de bedden met bonen en andere gewassen die voor de keuken zijn bestemd, bloeien dan dit seizoen ook nog de lathyrus (pronkerwt), de tropische lablab (onder tuinders ook wel bekend als de hyacintboon) en de ‘Falling in Love’-papaver. Gegarandeerd paradijselijke kleurenpracht dus, mede dankzij de dahlia’s die ook dit seizoen weer door Ada en Chris in grote hoeveelheden zijn gepoot.
Ook van af juli: de nieuwe aardappelen (onder andere Roseval, Vitelotte, Ratte en Alouette), jonge, venkel, uien en knoflook. Voor Karlijn zelf is de oogst van de knoflook een van de hoogtepunten van het tuinseizoen. ‘Ik word elke keer heel vrolijk van alle bol- en knolgewassen die je helemaal áf uit de grond haalt, zoals een biet, een bloemkool of zo’n gave, witte knoflook.’ Een favoriete plék in de moestuin heeft ze daarentegen weer niet. ‘Al vind ik het wel fijn om bij heel heet weer tussen de hoge struiken van de kardoen aan het snoeien te zijn.’
Kate (l) en Karlijn in de duivenkas van Villa Augustus
De druivenkas: de tuinders-intensive care
Over heet weer gesproken: jazeker, voor de tuinders was het afzien in de reeks van warme dagen die de junimaand liet noteren, al kon het vele werk daardoor niet blijven liggen. In het bijzonder in de kassen was het ook voor mensen broeien geblazen. Onder andere de nieuwe Clementine (oranje kerstomaat), de komkommers, de aubergines en de paprika’s die ze daar kweken, kunnen het nog wel even zonder veel dagelijks toezicht af (een ‘zweetslang’ voorziet de planten van water), maar de druivenkas had de voorbije weken traditiegetrouw wel weer iets van een tuinders-intensive care.
Heel de ploeg is druk geweest – en nóg – met het krenten en dieven van de verschillende druivenrassen die we in Villa Augustus kweken. Aan elke tros mogen vanaf nu nog maar 75 vruchtjes doorgroeien voor het beste eindresultaat. Tijdens dat krenten is het dan ook nog zaak dat de vorm van de tros intact blijft. Los hiervan moeten ook de meeste bladeren van de plant worden verwijderd, zodat er genoeg zonlicht op de druiven valt. Vanwege de snel oplopende temperaturen kan de taaie klus maar het best in de vroege ochtenduren worden geklaard.
Alle seinen staan op groen
Wandel aan de start van de zomerseizoen door de moestuin en de boomgaard van Villa Augustus en je ziet het met eigen ogen: het is de natuur nu toch echt menens. Alle seinen staan er letterlijk op groen. Menig tuindershoogtepunt ligt bovendien nog in het verschiet, aangezien de oogsttijd (augustus) uiteraard nog in volle omvang moet aanbreken. En pittige tegenvallers hebben Karlijn en haar collega’s tot dusver niet hoeven incasseren. Op het slakken- en schadelijke insectenfront is het bijvoorbeeld rustig. Slagje om de arm blijft er altijd wel vanzelfsprekend, maar het lijkt er alleszins op dat we ook aan het eind van 2023 weer van een prachtig tuinjaar kunnen spreken. Wordt vervolgd.
Lees hier ook het eerste verhaal in dit serietje: over onze moestuin in april en mei.
-
De tuin op 21 juni, de eerste dag van de zomer
-
De tuin op 30 mei
-
De tuin op 30 mei
-
Bij uit de korven in de boomgaard
-
De tuin op 16 mei
-
De tuin op 16 mei
-
Ammi Majus
-
De tuin op 2 mei
-
De tuin op 2 mei
-
De tuin in april van dit jaar
Categorieën: Inspiratie