Kweepeer: goed begin van je huwelijksnacht

3 januari 2018


Niet heel wijdverbreid, voor zover wij weten: hotel-restaurants met een eigen boekwinkeltje. Laat staan dat er veel zullen zijn waar je ook voor een boek over een goed huwelijksleven terecht kunt. Oké, boeken en gidsen over de stad en de omgeving waarin je als hotelgast logeert, passen prima in een hotelboekwinkeltje. Zoals het ook niet meer dan logisch zou zijn dat een boekwinkeltje in een boutiquehotel het een en ander over architectuur en home decoration te lezen aanbiedt.

 

En heb je geboekt in een hotel met een bijzondere tuin, park of bos, dan mag het best vanzelfsprekend heten dat je daar wat groenliteratuur over terugvindt in of rond de lobby. Maar een tamelijk ernstige verhandeling over de monogame liefde en over relatie-APK’s? In een hotel…? Is dat in de ogen van velen niet vooral de plek om je over te geven aan de romantiek, of juist aan de wat minder brave kanten van de hartstocht?

 

Hoe dan ook: temidden van alle kinder-, groen-, natuur-, design-, kunst- en reisboeken, reisboeken wordt in de markt van Villa Augustus sinds kort ook een ‘actuele en tijdloze snelcursus liefde’ in boekvorm aangeboden.

 

Tips voor echtelijke trouw én genot

De verhandeling kost slechts € 5 en telt maar 126 pagina’s, dus je kan het op je hotelkamer bij wijze van spreken al uit hebben voordat hij of zij uit de douche komt. Waarbij dan nog kan worden opgeteld dat de schrijver van Huwelijk & Liefde je heel praktisch want puntsgewijs door de materie leidt.

 

Met zijn 47 tips op het gebied van echtelijke trouw en het schenken en ontvangen van genot gedurende de liefdesdaad, weet je als m/v meteen weer helemaal waar het in een duurzame verbintenis allemaal om draait, en krijg je meteen zin om er in 2018 weer eens flink werk van te maken.

 

Op hun beurt is Huwelijk & Liefde voor hotelgasten op huwelijksnacht en overige pasgetrouwden een veel betere bron van kennis dan, zeg, Facebook of de Happinez. Behalve mooie woorden komen in het boekje namelijk ook genoeg minder leuke kanten van het grote echtelijke avontuur aan de orde.

 

Dr. Phil van de oudheid

Huwelijk & Liefde is geschreven door Plutarchus, die rond 47 na Chr. werd geboren in het dorpje Chaironeia in Griekenland. Hij was de Dr. Phil van zijn tijd, dankzij zijn talent om indrukwekkende filosofische wijsheden te paren aan behapbare adviezen over het leiden van een harmonieus en gelukkig leven. Hij heeft er vele geschriften over vol gepend en werd er tot in Rome en het Verre Oosten beroemd mee.

 

Plutarchus zelf bleef hij tot aan zijn dood gelukkig met zijn eigen Timoxena en moest niks hebben van de ‘knapenliefde’ en de hoererij. In de oudheid vormden ze beide serieuze bedreigingen voor de huwelijkse staat. Het beloeren en bespringen van naakte adolescenten in de sportschool en worstelplaats, of slavenjongens, was indertijd een verleiding die menige Griek niet kon weerstaan.

 

Meisjes ‘die in de valavond het licht van hun lamp aansteken’, moesten omwille van de deugdzaamheid eveneens worden gemeden. ‘De weke, muffe liefde die in de boezems en bedden van vrouwen huist, onafgebroken op jacht naar die halfzachte, verdorven pleziertjes die een man onwaardig zijn [..], welnu deze liefde is in één woord verwerpelijk.’

 

 In zijn tractaat ‘Gesprek over de liefde’, dat het grootste deel van het boekje beslaat, gaat de oude wijsgeer op dusdanige manier tegen die twee kwaden tekeer dat hij in onze jaartelling al lang van de social media zou zijn afgegooid.

 

Eet kweepeer!

Enfin, een paar van zijn 47, tweeduizend jaar oude adviezen ‘aan een jong echtpaar’ om op het hotelnachtkastje bij de hand te hebben.

 

1.     Een bruid mag pas met de bruidegom het bed delen nadat zij een hap van een kweepeer heeft genomen. De ideale entree tot eerste intieme contact van lippen en mond.

2.     Juist in de eerste huwelijksfase moeten de partners ruzies en botsingen vermijden. Ze moeten maar denken dat ook gelijmd vaatwerk in het begin al bij het kleinste stootje uiteenvalt.

3.     Met stro, een lont of een hazenvacht krijg je vuur makkelijk aan, maar het dooft ook net zo makkelijk als je er geen andere bij gooit om de gloed aan de gang te houden. Zo gaat het ook met jonggehuwden. Wanneer in het vurige minnespel de vlammen hevig oplaaien, betekent dat nog niet dat alles dus ook blijvend en van lange duur is – tenzij die liefde levensvatbaar is en aangewakkerd wordt door het verstand.

4.     Als je gaat trouwen, moet je niet vertrouwen op je ogen en ook niet op je vingers. Dat doen mannen die alleen maar narekenen hoe groot de inbreng van hun vrouw is. Zij realiseren zich niet wat voor levenspartner zij over de vloer halen.

5.     Wanneer je geen begrip kunt opbrengen voor de eerste onwil van je jonge vrouw, ben je net een man die vanwege een slechte ervaring met onrijpe druiven ook maar de volle trossen voor anderen laat hangen.

6.     Herotodos heeft geen gelijk wanneer hij schrijft dat de vrouw tegelijk met haar hemd ook haar schaamtegevoel aflegt. Integendeel, een kuise vrouw kleedt zich dan juist met schaamtegvoel. Voor een man en vrouw is uitzonderlijk respect voor elkaar hét bewijs van hun uitzonderlijke liefde.

 

Plutarchus, Huwelijk & Liefde/Liefde roept wederliefde op. Vertaling Hein L. van Dolen. Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep, € 5. Het boekje is verkrijgbaar in de markt van Villa Augustus.

 

 

 

 

  • Trouwen in Villa Augustus

    Trouwen in Villa Augustus

  • Plutarchus

    Plutarchus

  • Kweepeer van Crispijn van de Passe, getekend in 1600-1604

    Kweepeer van Crispijn van de Passe, getekend in 1600-1604

  • Trouwen in de tuin van Villa Augustus

    Trouwen in de tuin van Villa Augustus