De superoogst van 2021
4 september 2021Onze zustertuin op Landgoed Dordwijk, met links Daan en achter hem tuinder Aafke.
We proberen de rem er vanzelfsprekend een beetje op te houden, maar kunnen niet helemaal voorkomen dat in dit stukje wel érg veel grote woorden worden gebruikt. Het geval wil namelijk dat de moestuin van Villa Augustus en onze zustertuin op Landgoed Dordwijk allebei echt een tópjaar doormaken.
Ongelofelijk, gigantisch, spectaculair goed
Een rondje langs de groentebedden en door de boomgaarden met onze tuinders Daan en Kate leverde deze week daarom het ene superlatief na het andere van ze op. Wat ze deze zomer en de komende herfst nog allemaal zullen oogsten, is ‘absoluut boven verwachting’, ‘ongelofelijk’, ‘fantastisch’, ‘gigantisch’ en ‘spectaculair goed’. Kortom, ze kunnen beiden wel spreken van hun beste seizoen ooit.
Kate in de druivenkas
De aardappelen breken alle records. De mais, de pastinaken en de pruimen staan er in onze twee tuinen nog net niet bij te glimmen. De bieten, de venkel en het kleinfruit doen het superieur. Uit de berceau (fruitboog) op Dordwijk konden vorige maand voor maar liefst 200 kilo aan rode Williams-peren worden geplukt.
Tuinderslatijn?
De coeur de boeuf-tomaten in de kassen zijn eveneens van een ongekende omvang en kwaliteit. De vijgenbomen pakten uit met een overdaad aan vruchten. De uien en het knoflook zijn om door een ringetje te halen. Zoals we ook alvast watertandend mogen uitzien naar de muskaatdruiven die binnenkort in het restaurant van Villa Augustus op tafel komen: de sappigste en zoetste die de natuur kan voortbrengen.
De coeur de boeufs in de kas: knotsen
Een en al tuinderslatijn? Nou nee, zo kennen we Daan en Kate tenminste echt niet. En wat meer is: je eigen mond valt ook heus wel open als je die bijvoorbeeld die zware coeur de boeufs aan hun takken ziet bungelen. Wat een knotsen. ‘Ze doen het bij ons dit jaar veel beter dan in Italië’, zegt Daan. ‘Daar is het de afgelopen maanden zó heet geweest dat zelfs de tomaten eronder leden.’
De ideale Hollandse tuinderszomer
Wat voor de coeur de boeufs geldt, gaat ook op voor alle gewassen die de tuinploeg in Villa Augustus en Dordwijk teelt. Ze hebben volop profijt gehad van de ideale combinatie van regen, zonneschijn en temperatuur die kenmerkend was voor de zomer van 2021.
Daan: ‘Na al die hitte in de voorgaande jaren was dit voor tuindersbegrippen eindelijk weer eens een normale Nederlandse zomer. Niet te koud en ook zeker niet te warm. Want anders dan je misschien veronderstelt, gedijen planten daar heel slecht bij. Dan stoppen ze gewoon met groeien.’
Ook voor slakken het beste jaar ooit
De superoogst van dit seizoen gaat overigens ook weer gepaard met wat tegenvallers. Doorgewinterde tuinlieden kennen wat dat betreft het klappen van de zweep. Er is elk jaar wel iets aan de knikker op hun akkertjes. Terwijl de uienmineervlieg zijn snuit ditmaal gelukkig niet liet zien, vormde de uitheemse Californische naaktslak wel degelijk een plaag op Dordwijk en in Villa Augustus. Dat beestje vreet aan alles wat op zijn weg komt. Daan: ‘Tja, ook voor de slakken was dit het beste jaar ooit.’
Overuren maken met wieden
‘En voor het onkruid’, voegt Kate daar zuchtend aan toe. Dat ging zo lekker op al die Hollandse buien dat ze vele overuren met wieden in de tuinen heeft moeten maken. ‘In dat opzicht kun je wel zeggen dat het voor mij als tuinder het beroerdste jaar ooit was, haha.’
Deel van de moestuin op Dordwijk
Nog heel even wachten en dan krijgen we al die verse groenten, fruit en kruiden van de zomer van 2021 ook op ons bord. De keuken van Villa Augustus heeft ze vanaf woensdag 8 september op de nieuwe restaurantkaart en in de schappen van de markt. Wat we zoal tegemoet kunnen zien? Kate: ‘Reken maar op veel moois. En vooral op véél!’
-
Kate druk met het wieden van onkruid...
-
... en Daan met het afvoeren ervan
-
Voorproeven van de appeloogst
-
Tomaten in de kas van Dordwijk
-
Ook even de vijgenoogst voorproeven
-
Het drogen van de uien
Categorieën: Tuin